Mircea Aron şi Oana Hăineală, candidaţi la şefia CSM
Cei doi magistraţi care şi-au depus candidatura la şefia CSM au publicat şi proiectele lor de concurs.
Articol de Mădălina Verman, 04 Ianuarie 2013, 10:26
Consiliul Superior al Magistraturii îşi alege noua conducere.
La şedinţa CSM participă şi preşedintele Traian Băsescu. El a afirmat că va participa doar la dezbaterea Raportului CSM pe anul 2012, nu şi la alegerea conducerii acestei instituţii.
"Interesul meu a fost legat de raportul pentru anul 2012 şi nu voi sta şi la alegeri, asta fiind o problemă internă a dvs. şi a justiţiei în general", a spus Băsescu în deschiderea şedinţei CSM.
Până acum şi-au depus candidaturile pentru funcţia de preşedinte magistraţii Mircea Aron şi Oana Schmidt Hăineală, ale căror proiecte sunt deja publice.
Procurorul Oana Schmidt-Hăineală, membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi actualul vicepreşedinte, şi-a depus oficial candidatura pentru funcţia de preşedinte al CSM.
Oana Schmidt-Hăineală atrage atenţia asupra modificărilor complexe cu care se va confrunta în acest an sistemul judiciar.
"Ne aflăm în situaţia în care sistemul judiciar se va confrunta cu multiple schimbări - intrarea în vigoare a Codurilor şi absorbţia în practică a acestora, revizuirea Constituţiei, evaluările periodice realizate de Comisia Europeană, precum şi implementarea recomandărilor auditului independent realizat de experţii Băncii Mondiale, intitulat 'Evaluarea Funcţională a sistemului judiciar român'', subliniază procurorul, în proiectul postat pe site-ul instituţiei.
Schmidt-Hăineală susţine şi necesitatea păstrării unui echilibru între puterile statului, asigurarea independenţei justiţiei şi lipsa ingerinţelor în actul de justiţie, acestea fiind în opinia sa 'pietre de temelie' pentru garantarea funcţionării statului de drept.
Proiectul candidatului Oana Schmidt-Hăineală
Judecătorul Mircea Aron, membru în Consiliul Superior al Magistraturii din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care şi-a depus şi el, oficial candidatura pentru funcţia de preşedinte al CSM, susţine că a decis să candideze deoarece, în calitate de judecător al ÎCCJ, înţelege foarte bine situaţia cu care se confruntă "cea mai grea instanţă din ţară" din cauza lipsei de personal şi cât de "important este să se revină la normal".
De asemenea, hotărârea sa de a candida este rezultatul "îndemnului transparent al unei majorităţi consistente din rândul judecătorilor membri ai CSM", mai menţionează Aron, subliniind că de-a lungul carierei de 31 de ani de magistratură nu a avut nicio funcţie de conducere în sistemul judiciar.
El subliniază că, în cursul mandatului de membru CSM, a interpretat noţiunea de "consiliu" ca fiind un organ colegial în care deciziile se iau după dezbateri serioase, cu argumente lipsite de emotivităţi şi partizanate, că asumarea deciziilor în afara spaţiului care defineşte CSM-ul ca organ colegial este riscantă, pernicioasă.
Proiectul candidatului Mircea Aron
Mircea Aron susţine că un alt motiv care l-a determinat să candideze este avantajul de a fi unul dintre judecătorii ÎCCJ, deoarece poate înţelege mai bine greutăţile cu care se confruntă instituţia din cauza lipsei de personal.
Uniunea Naţională a Judecătorilor cere, într-un comunicat, amânarea alegerilor, pentru a se oferi posibilitatea unei dezbateri reale a proiectelor candidaţilor.