Minorităţile propun înfiinţarea unui "corp de control"
Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat luni, la finalul consultărilor cu şeful statului, că în România cea mai mare corupţie, "când este vorba de funcţionari publici'', este în zona fondurilor structurale.
Articol de Simona Mihăescu, 11 Octombrie 2010, 16:21
El a precizat că, în cadrul discuţiilor, s-a avansat propunerea ca de fondurile structurale să se ocupe o ''entitate'', un corp de control, aflat în subordinea Guvernului''.
''Am susţinut o propunere care a fost făcută ca de fondurile structurale, de trunchiul lor comun, să se ocupe o entitate în subordinea premierului. De fapt, vorbim de o formulă de corupţie generalizată. La ora actuală, cea mai mare corupţie în România este aici, în zona fondurilor structurale, când vorbim de funcţionarii publici. Am mai propus ca evaluările să fie făcute de un corp de evaluatori cărora dosarele să le fie înaintate în mod aleator pentru că toată această corupţie pleacă din momentul evaluării şi merge mai departe până în zona de finalitate" a mai spus Pambuccian.
El susţine că dacă nu va fi înfiinţat acest corp de control, va fi foarte greu să se realizeze o absorbţie eficientă a fondurilor structurale.
"Din cauza asta avem în momentul de faţă o absorbţie extrem de scăzută. Nu confundaţi numărul de dosare care au primit dreptul de a fi finanţate cu absorbţia efectivă. Absorbţia este undeva la 2%, este absolut revoltător pentru că noi ne împrumutăm (...) şi, în acelaşi timp, nu utilizăm aceşti bani la care avem dreptul. Or aici în mod clar, evident, corupţia este principala cauză'', este de părere Pambuccian.
Liderul minorităţilor naţionale a mai precizat că toate propunerile vor fi discutate în cadrul şedinţei coaliţiei guvernamentale care va avea loc luni seară, începând cu ora 19,00, la Palatul Victoria, informează Agerpres.
Preşedintele Traian Băsescu îi aşteaptă, luni, la consultări pe reprezentanţii partidelor parlamentare şi ai minorităţilor naţionale din legislativ.
Punctul central al discuţiilor va fi cel legat de Legea pensiilor, trimisă de către şeful statului înapoi în Parlament pentru reexaminarea limitei de vârstă în cazul pensionării femeilor.
Alte teme de pe ordinea de zi se referă la Legea educaţiei, reforma în Justiţie şi bugetul de stat pe 2011.
PSD, PC şi PNL nu participă la consultări.