Ministrul ungar de Externe: Nicio forţă politică din Ungaria nu consideră România drept "duşman"
Ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a declarat, la Bucureşti, că "niciuna dintre forţele politice din Ungaria nu consideră România ca fiind duşman" şi că "dacă cineva îşi doreşte să arboreze steagul secuiesc, el nu este împotrivă".
Articol de Flori Doman, 04 Martie 2013, 15:57
Ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a afirmat luni, la Bucureşti, într-o conferinţă comună cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, că executivele ambelor state "simt că situaţia minorităţilor naţionale nu este o problemă internă şi mai ales nu este o problemă europeană comună".
El a subliniat, referitor la relaţiile româno-ungare, că niciuna dintre forţele politice din Ungaria nu consideră România ca fiind "duşman" şi că "certurile nu sunt caracteristice, discuţiile da".
"Guvernele ambelor ţări simt că situaţia minorităţilor naţionale nu este o problemă internă şi mai ales nu este o problemă europeană comună. (...) Noi nu discutăm dreptul nimănui de a se ocupa de minorităţile din Ungaria şi noi considerăm că este legitim când Guvernul român se preocupă de minoritatea română din orice stat vecin. Noi credem că, pe baza încrederii reciproce, printr-un dialog sincer, putem ajunge la rezultatele dorite, aşa cum am obţinut rezultate şi în anii precedenţi", a declarat Janos Martonyi.
Ministrul ungar de Externe aspus că a realizat existenţa unor "momente mai grele" în relaţiile dintre România şi Ungaria şi a îndemnat ca, în aceste situaţii, părţile să dea dovadă de "prudenţă".
"În Ungaria nu există nicio forţă politică care să considere România ca duşman", a subliniat Janos Martonyi.
Martonyi: Dacă cineva doreşte să arboreze steagul secuiesc, nu sunt împotrivă
Ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a mai spus luni că dacă cineva îşi doreşte să arboreze steagul secuiesc, el nu este împotrivă, cât timp şi în localităţile ungare Gyula şi Mehkerek reprezentanţii minorităţii române por arbora tricolorul românesc.
"Eu nu am pus în spatele meu drapelul secuiesc. Cine vrea să pună, poate să pună liniştit. Dacă se doreşte un asemenea simbol, sunt liberi să o facă. Aşa cum pe clădiri publice din Gyula sau Mehkerek sau din alte localităţi există steag românesc", a spus ministrul ungar.
Janos Martonyi s-a declarat bucuros să vadă steagul naţional al României pe clădirile administraţiei publice din localităţile ungare în care locuiesc etnici români.
"Aş vrea să subliniez că eu sunt bucuros să văd acele steaguri pe clădirile administraţie locale din Gyula sau Mehkerek, pentru că acest lucru constituie un mesaj pentru mine că acele comunităţi se simt acasă, pun steagul românesc pe acele clădiri şi nu am o problemă în ceea ce mă priveşte şi în ceea ce ne priveşte. Dacă vreţi să puneţi steagul secuiesc aici, faceţi acest lucru. Eu însumi nu o fac", a adăugat şeful diplomaţiei de la Budapesta.
Ministrul Corlăţean a prezentat "o analiză a legislaţiei româneşti din punct de vedere juridic"
Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a subliniat, în declarația comună cu ministrul ungar de Externe, că asumarea identităţii unei minorităţi naţionale nu trebuie să încalce legea statului pe teritoriul căreia locuieşte.
"Ceea ce am încercat astăzi pe o temă delicată care ţine de identitatea minorităţii naţionale, de simbolistică, teme importante - pentru minoritatea română din Ungaria, de exemplu, simbolistica statuii lui Andrei Şaguna la Gyula este o simbolistică importantă sau Gojdu este o simbolistică importantă - dar important este să discutăm cum să gestionăm prin canalul politico-diplomatic astfel de situaţii şi să explicăm dacă există interpretări diferite, faptul că nu este vorba de a împiedica asumarea identităţii unei minorităţi naţionale, dar acest lucru trebuie să se facă în interiorul cadrului legislativ al unui stat sau al altuia", a susţinut Titus Corlăţean.
El a menţionat că i-a prezentat omologului său ungar "o analiză a legislaţiei româneşti din punct de vedere juridic, pentru a ajuta partea ungară să înţeleagă toate nuanţele legislative care sunt importante atunci când avem exigenţa respectării legii româneşti".
Ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a început, luni, o vizită oficială de două zile la Bucureşti, la invitaţia omologului său român, Titus Corlăţean.
Cu această ocazie va avea loc o conferinţă de aniversare a parteneriatului strategic dintre cele două ţări. Potrivit Ministerului de Externe de la Bucureşti, vor fi discutate modalităţile concrete de avansare a proiectelor bilaterale comune, inclusiv cele vizând protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din cele două state.
Vizita în România a ministrului ungar de Externe are loc într-o perioadă în care politicieni din ambele ţări au fost implicaţi, prin declaraţii, în ceea ce presa a numit "scandalul steagurilor secuieşti".