Ministrul Sănătăţii se întâlneşte cu medicii protestatari
Medici şi asistenţii medicali ameninţă cu greva generală şi cu demisii masive, dacă Guvernul nu va aloca Sănătăţii 6% din PIB.
Articol de Mira Gomboş, 22 Septembrie 2013, 09:18
Reprezentanţii coaliţiei profesioniştilor din Sănătate se întâlnesc duminică, cu ministrul Eugen Nicolăescu, să discute despre nemulţumirile cadrelor medicale.
Acestea pichetează, de câteva zile, sediul Ministerului Sănătăţii, solicitând majorarea salariilor şi îmbunătăţirea dotărilor tehnice ale unităţilor medicale.
Medici şi asistenţii medicali ameninţă cu greva generală şi cu demisii masive, dacă Guvernul nu va aloca Sănătăţii 6% din PIB.
Cele mai importante majorări salariale, de 100%, sunt solicitate de medicii rezidenţi, care susţin că procentul nu poate fi negociat.
"Propunem, ori preluarea rezidenţilor de către Ministerul Educaţiei sau de către universităţi, implicit, crearea unor PFA-uri, exact cum s-a întâmplat cu cei din IT, pentru a nu ne confrunta cu răspunsul că nu sunt bani în Sănătate şi, dacă ne-ar creşte nouă salariile, automat, ar trebui să crească toate salariile din Sănătate", a spus medicul rezident, Clara Matei.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declara în urmă cu câteva zile, în cadrul unei discuţii cu protestatarii, că majorarea procentelor alocate sistemului medical nu depinde doar de ministerul pe care îl conduce.
"O decizie care nu aparţine numai de Ministerul Sănătăţii. Grila de salarizare pentru personalul medical, de ea este responsabilă, după cum ştiţi, Ministerul Muncii. Ei, noi încercăm să o reaşezăm puţin. Nu ştiu dacă o să reuşim toată Legea 284 să o aplicăm imediat, dar poate gradualizat, poate pe nişte etape, putem să o facem", a spus Eugen Nicolăescu.
Angajaţii din sistemul sanitar ameninţă că vor ieşi zilnic, în stradă, până pe 27 septembrie, dacă nu le vor fi soluţionate revendicările.