Ministrul Sănătăţii: Majorările salariale provin din economii
Banii pentru majorările salariale din sănătate provin din economiile de 100 de milioane de lei lunar, făcute în urma introducerii cardului de sănătate, a declarat astăzi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Articol de Radio România, 21 August 2015, 17:11
În cadrul unei întâlniri cu sindicatele, ce a avut loc în staţiunea Venus, el a explicat cum pot acorda medicii servicii contra-cost în spitalele de stat.
"Avem o lege în dezbatere care chiar a trecut de Senat, care prevede servicii private în spitalele publice la cererea pacientului, adică după orele de program va exista posibilitatea, când va trece legea, ca pacientul să meargă la un anumit medic sau să folosească infrastructura de spital cu medicul respectiv contra unei sume suplimentare. O sumă va merge către spitale şi o sumă care va fi impozitată, rămâne medicului şi echipei", a arătat acesta.
La rândul său, preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat că sindicaliştii din sănătate sunt mulţumiţi de anunţatele măriri de salarii.
"Suntem mai mult decât mulţumiţi, asta şi dovada că domnul ministru a fost prezent astăzi la Şcoala de Vară a Federaţiei Sanitas în care strategia noastră trebuie să se schimbe un pic datorită celor obţinute. Colegii, în primul rând, trebuiau să fie mulţumiţi şi mesajul către noi de la cei din ţară este că sunt mulţumiţi. Se mai reglează din mers câte ceva. Sperăm ca în continuare şi în următorul an sau doi, cum a spus şi domnul ministru, această Lege a salarizării să ne ducă acolo unde ne-am dorit, să dublăm salariile sau mai mult, acolo unde este cazul a spus Leonard Bărăscu.
Autorităţile au anunţat, în urmă cu câteva zile, creşterea salariilor personalului sanitar cu 25%, începând de la 1 octombrie.
De asemenea, discuţia ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu cu reprezentanţii sindicatelor a vizat şi tema absorbţiei fondurilor europene cu reprezentanţii ministerelor implicate.
"Cu acest prilej, reprezentanţii Coaliţiei au prezentat setul de măsuri agreat deja cu miniştrii de resort, respectiv:
- asigurarea unei cofinanţări de maxim 2% pentru sectorul non-profit;
- asigurarea unui termen de rambursare la 20 de zile, în condiţiile furnizării tuturor documentelor necesare;
- asigurarea de prefinanţare continuă, pentru sectorul non-profit, pe întreaga durată a implementării proiectelor, pentru cheltuielile cu personalul, prin tranşe trimestriale/ prefinanţare de 30% la începutul proiectului;
- introducerea responsabilului de proiect, la nivelul tuturor autorităţilor de management,
Domnul ministru Bănicioiu manifestându-şi interesul şi susţinerea faţă de măsurile propuse, considerând binevenit orice demers care este de natură a simplifica procedurile administrative şi a conduce la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor structurale", se precizează în comunicatul de presă