Ministrul Sănătăţii, îngrijorat de efectele taxei de clawback
Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi este îngrijorat de reacţia producătorilor şi importatorilor de medicamente ca urmare a aplicării taxei de clawback, care are consecinţe directe asupra accesului pacienţilor la medicamente.
Articol de Adriana Turea, 28 Mai 2012, 13:57
Ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi a precizat într-un comunicat de presă că programează discuţii directe cu primul ministru - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Finanţelor pentru găsirea unor soluţii pentru a bolnavi de cancer.
În document se menţionează că ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi, a cerut sprijinul premierului Victor Ponta, care va convoca, luni, o întâlnire cu toate autorităţile implicate.
Comunicatul de presă integral
Totodată, Vasile Cepoi face un apel către reprezentanţii industriei medicamentului asupra consecinţelor sociale şi economice deosebit de grave ale eventualelor acţiuni de a se retrage de pe piaţa farmaceutică românească.
De subliniat că lipsa citostaticelor ieftine de pe piaţa românească de medicamente s-ar putea completa în viitorul apropiat cu deficite şi în cazul altor categorii de tratamente, tratamente care nu mai prezintă interes comercial pentru producători şi importatori.
Citostaticele ieftine nu prezintă interes
Există deja, o situaţie dificilă cu aprovizionarea citostaticelor ieftine, care nu mai prezintă interes comercial pentru producători şi importatori, ceea ce afectează grav pacienţii cu afecţiuni oncologice, se mai precizează în comunicat.
Producătorii de medicamente originale şi cei de medicamente generice spun că nu mai pot susţine deficitul financiar care există în sistemul sanitar.
Ei atrag atenţia că taxa clawback ar trebui să controleze consumul de medicamente şi nu să acopere deficitul financiar.
Producătorii solicită anularea obligaţiilor de plată pentru trimestrul I
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Dragoş Damian, a declarat că industria farmaceutică este obligată să acopere un deficit financiar de peste un miliard de lei.
"Pentru sumele care ne-au fost imputate pentru trimestrul I din 2011, companiile generice, multe dintre ele având şi site-uri de producţie în România, nu au banii necesari să plătească această obligaţie de plată. Deci, în primul rând, din punctul nostru de vedere, cerem primului ministru, ministrului economiei, ministrului finanţelor, ministrului delegat pentru mediul de afaceri să găsească o formulă să anuleze obligaţiile de plată pentru trimestrul I, urmând ca ulterior, în discuţii cu industria, să găsim o formă normală, sustenabilă pentru această taxă clawback" a spus Damian.
Pacienţii ameninţă că ies în stradă
Asociaţiile de pacienţi atrag atenţia că peste 40 de citostatice nu sunt pe piaţa românească de medicamente.
De asemenea, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia, a precizat că dacă nu se va rezolva această situaţie, vor protesta.
"Noi i-am cerut premierului României, domnul Victor Ponta, să se implice imediat, deoarece pacienţii nu mai suportă această tensiune. Pacienţii cer să iasă în stradă, să protesteze în stradă că nu mai au ce pierde, să ne cerem drepturile fireşti în stradă" a atras atenţia Cezar Irimia.
Produsele farmaceutice care ar putea fi scoase de pe listele medicamentelor compensate sunt antibioticele, medicamentele pentru tratarea cancerului şi a bolilor cardiovasculare.