Ministrul Sănătăţii avertizează asupra unor "grave abateri" în folosirea banilor
Ministrul Cseke Attila susţine că inconsecvenţa în folosirea banilor din sănătate dăunează sistemului.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 21 Iulie 2011, 12:39
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, i-a atras atenţia preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, asupra unor "grave abateri" în derularea contractelor dintre casele de asigurări şi cabinetele medicilor de familie prin aplicarea "neuniformă şi incoerentă" a prevederilor contractului-cadru.
Ministerul Sănătăţii a fost sesizat că în unele judeţe ca de exemplu Buzău, Giurgiu sau Harghita nu se plăteşte capitaţia pentru perioada în care medicii s-au aflat în acţiunea de protest, cu toate că aceştia şi-au desfăşurat activitatea medicală.
De asemenea, au fost semnalate probleme cu privire la raportarea şi preluarea serviciilor efectuate de medicii de familie în luna iunie.
"Această inconsecvenţă la nivel naţional dăunează atât activităţii cabinetelor de medicină primară, cât şi relaţiilor dintre partea medicală şi administraţie", se precizează într-un comunicat de presă.
Preţurile de decontare a medicamentelor se diminuează
Ministerul Sănătăţii intenţionează modificarea metodologiei de calcul a preţurilor de decontare a medicamentelor din lista C2, unde sunt incluse peste 1.400 de medicamente necesare tratamentului unor boli cronice prin programe naţionale.
Conform propunerii ministerului, preţul de decontare va fi diminuat cu 15 la sută la producători, iar pentru distribuitori, cota de adaos va varia între 8 la sută şi suma fixă de 200 de lei.
Prezent la dezbaterea publică, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie, a explicat că economiile realizate în acest fel vor face posibilă susţinerea tratamentelor pentru bolnavii cronici şi un acces mărit al acestora la tratament.
Producătorii au atras atenţia că măsurile luate de autorităţi vor favoriza creşterea fenomenului de export paralel al medicamentelor şi au propus ca soluţie un mecanism de pay-back, prin care se diminuează riscul ca aceste produse să devină mai atractive pentru export.