Ministrul Rafila recomandă comportament precaut şi purtarea măştii de protecţie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, recomandă în continuare comportamentul precaut şi purtarea măştii sanitare de protecţie.
Articol de Radiojurnal, 20 Februarie 2022, 08:53
Numărul persoanelor care au decizii de izolare active în acest moment după ce au fost depistate cu coronavirus a scăzut cu 200.000, în timp ce rata de pozitivare a testelor a coborât la aproape 21%.
Raportul de ieri al autorităţilor arată că este mai bună şi situaţia din spitale, în timp ce numărul cazurilor noi a coborât spre 12.300.
Nu sunt veşti bune în ceea ce priveşte interesul pentru vaccinare anti-COVID, cu mai puţin de 850 de persoane care au primit prima doză în 24 de ore şi peste 4.000 de boostere.
Medicii atrag atenţia că pandemia nu s-a încheiat şi că încă este extrem de important să fie respectate măsurile de protecţie sanitară, dar şi să continue procesul de vaccinare.
Ei mai subliniază că celelalte state şi-au permis să anuleze o serie de restricţii tocmai datorită ratelor mari de vaccinare, neatinse în România.
Autorităţile discută în această perioadă despre o relaxare treptată şi lucrează la mai multe scenarii, însă subliniază constant că deciziile vor fi luate în funcţie de cum evoluează situaţia din spitale.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a mai precizat că mai important decât un termen de la care vor începe să se aplice noi măsuri este ca oamenii să se protejeze în faţa SARS-CoV-2. El a subliniat că purtarea măştii sanitare va rămâne principala recomandare.
Alexandru Rafila: Termenul va fi generat, dacă vreţi, de modul de evoluţie a situaţiei în perioada următoare şi inclusiv de modul în care fiecare dintre noi ne vom comporta. În continuare, comportamentul precaut, utilizarea măştii, mai ales în spaţiile închise. E discuţia asta legată de constituţionalitatea unei ordonanţe de urgenţă, constituţionalitatea şi o problemă formală de procedură. N-au legătură cu sănătatea publică, trebuie toţi să fim conştienţi să încercăm să limităm transmiterea, să ne protejăm pe noi şi pe cei apropiaţi şi lucrul ăsta ne va duce cât mai repede la normalitate.
Specialiştii trag un semnal de alarmă şi anunţă că analizează acum impactul unei noi variante a tulpinii Omicron.
Aceasta este şi mai uşor transmisibilă decât cea dominantă în prezent.
Mai sunt încă foarte multe aspecte de analizat, însă s-a constatat că unele antivirale şi anticorpii monoclonali nu tratează formele de COVID generează de această subvariantă.