Ministrul Muncii critică declarațiile ministrului de Externe al Austriei
Mesajul ministrului austriac Kurz este incorect juridic şi inacceptabil din punct de vedere politic. Veghem la respectarea drepturilor românilor ca şi cetăţeni europeni, arată Rovana Pumb.
Articol de Simona Mihăescu, 21 Iunie 2015, 09:31
În comunicatul remis presei, ministrul român clasifică declarațiile oficialului austriac drept contrare principiilor fundamentale ale UE.
"Am luat act cu surprindere şi dezamăgire de mesajul exprimat de către ministrul de externe austriac, cu privire la alocaţiile acordate copiilor români. Măsurile despre care vorbeşte ministrul Sebastian Kurz, şi care sper să fie doar un gând nefericit, sunt contrare principiilor fundamentale ale UE - principiul antidiscriminare şi a celui privind libera circulaţie a persoanelor", susține Rovana Plumb.
În opinia ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, mesajul ministrului Sebastian Kurz este inacceptabil şi incompatibil cu funcţia acestuia.
"De asemenea, consider că, politic, mesajul domnului Kurz este total inacceptabil şi incompatibil cu funcţia deţinută, aceea de ministru al unui guvern care se supune legislaţiei şi principiilor europene. Totodată, consider acest mesaj ca fiind inacceptabil din punct de vedere al relaţiilor bilateriale dintre România şi Austria. Asigur cu toată responsabilitatea că Guvernul României veghează la respectarea drepturilor cetăţenilor români ca şi cetăţeni europeni şi nu va accepta vreo formă de discriminare a acestora", mai arată Rovana Plumb, în documentul de presă.
Amintim că ministrul de Externe al Austriei, Sebastian Kurz a cerut recent reformarea sistemului austriac de asigurări sociale pe motiv că nu ar fi unul corect.
Acesta a dat ca exemplu situaţia cetăţenilor români care muncesc în Austria şi care au copii rămaşi în ţară.
Kurz a afirmat că alocaţia în cuantum de 160 de euro pe care o plăteşte statul austriac pentru copii ar trebui scăzută până la nivelul celei din România.
Și Ministerul român de Externe a reacționat la declarațiile oficialului austriac.
MAE consideră nejustificată menţionarea distinctă a ţării noastre, în condiţiile în care cetăţenii români se află abia pe locul al cincilea în rândul beneficiarilor europeni de alocaţii pentru copii, după cei din Ungaria, Slovacia, Polonia şi Slovenia.