Ministrul Mona Pivniceru propune o nouă configuraţie a CCR
Ministrul Mona Pivniceru a spus că actuala componenţă a Curţii Constituţionale nu asigură echilibrul şi controlul reciproc între puterile statului. Ea a venit cu propunerea ca membrii CCR să fie numiţi de Parlament, Guvern şi puterea judecătoarească.
Articol de Cătălin Purcaru, 25 Martie 2013, 17:34
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a propus luni, la o dezbatere despre Curtea Constituţională şi modificarea Legii fundamentale, ca membrii CC să fie numiţi de Parlament, Guvern şi puterea judecătoarească, deoarece actuala modalitate de stabilire a componenţei nu asigură echilibrul între puteri.
"Felul în care este organizată CC în prezent, din şase reprezentanţi ai Parlamentului, trei ai Camerei Deputaţilor şi trei ai Senatului, şi trei ai Preşedinţiei, rezultă limpede că în această compunere ei nu asigură echilibrul între puteri şi controlul reciproc al puterilor", a spus Pivniceru, propusă de Senat pentru a fi membru al CC.
Ministrul susţine că formula de desemnare a componenţei Curţii Constituţionale trebuie să fie stabilită, în urma modificării Constituţiei, prin algoritmul "trei membri ai Parlamentului, trei ai Guvernului şi trei ai puterii judecătoreşti".
Ea a mai afirmat că, în spiritul Constituţiei şi al principiului echilibrului între puterile statului, ar trebui ca şi Curtea Constituţională şi "puterea judecătorească să nu poată să îşi extindă sau să îşi aroge competenţe în plus".
Mona Pivniceru a fost întrebată de ce crede că preşedintele României nu ar mai trebui să facă numiri în Curtea Constituţională.
"Pentru că în mod tradiţional, în orice stat democratic, sunt trei puteri care trebuie să se afle în echilibru. În aceste trei puteri, fiecare putere trebuie să îşi propună trei candidaţi sau câţi or fi ei în mod egal, să asigure controlul reciproc şi separaţia puterilor", a precizat ministrul Justiţiei.
La dezbaterea organizată de Asociaţia FACIAS şi Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a fost prezent şi preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, care a spus că propunerea lui Pivniceru "este o soluţie care poate fi luată în considerare".
La rândul său, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a afirmat că mai sunt şi alte ţări europene care au modelul invocate de ministrul Pivniceru. El a dat exemplul Italiei.
În prezent, dintre cei nouă judecători ai Curţii Constitutionale, şase sunt reprezentanţii Parlamentului, iar trei ai Preşedinţiei.