Ministrul Mediului: Trebuie să avem un plan pentru impădurire
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, consideră că România are nevoie de o strategie de securitate a mediului, cu accent pe impădurire şi pe resursele de apă.
Articol de Politica Romaneasca, 24 Mai 2015, 17:27
Graţiela Gavrilescu, a reafirmat duminică, la ProTV că pădurile şi apele au un rol vital pentru protejarea mediului şi că ambele reprezintă elemente de securitate naţională.
"Eu consider că apele şi pădurile au un rol vital nu numai pentru protecţia mediului ci în primul rând pentru sănătatea mea şi a fiecărui cetăţean şi reprezintă un element de securitate naţională. De când am intrat la minister şi le-am prezentat şi colegilor în comisiile reunite ale Parlamentului ideea că ar trebui iniţiat un proiect de lege pentru elaborarea unei strategii de securitate a mediului care să înglobeze absolut tot, inclusiv pădurile", a spus ministrul Mediului, potrivit Agerpres.
De asemenea, ministrul Gavrilescu susţine că România are nevoie de un program multianual de împădurire care să fie realizat în baza unui studiu ferm, studiu ce ar putea fi finalizat chiar în acest an.
"Prin Administraţia Fondului pentru Mediu am comandat un astfel de studiu care să fie finalizat undeva spre sfârşitul anului astfel încât, într-o strategie naţională de împăduriri, să putem prinde o perioadă în care să spunem: anul acesta împădurim 10.000 hectare, anul viitor încă 20.000. În fiecare an să existe o creştere astfel încât, într-un număr de ani, peste cinci ani, să zicem o perioadă în care un puiete începe să crească, în locurile defrişate să putem creşte pădurea", a spus Graţiela Gavrilescu.
Plenul Camerei Deputaţilor a respins, în 20 mai, cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului silvic, adoptând legea în forma iniţială, în favoarea raportului comun al Comisiei pentru agricultură, Comisiei pentru mediu şi Comisiei juridice fiind înregistrate 217 voturi pentru, dar şi 96 împotrivă şi nouă abţineri, aminteşte sursa citată.
Codul Silvic în forma iniţială a fost adoptat cu 218 voturi pentru, 11 abţineri şi 95 împotrivă.