Ministrul Mediului susţine că România a făcut progrese în producerea de energie verde
Attila Korodi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice a anunţat că în 2013 România avea 559 de unităţi care produceau energie verde, ceea ce-consideră acesta- reprezintă un progres accelerat .
Articol de Simona Mihăescu, 07 August 2014, 12:19
Prezent, joi, la "Conferinţele Focus Energeti", care se desfăşoară în Bucureşti, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodia a subliniat că producţia totală de energie din surse regenerabile s-a situat la peste 22,3 TWh, cu o instalaţie de 4.350 MW.
"România a făcut progrese în pas accelerat şi dacă ne uităm pe cifre vedem că producţia totală de energie verde a fost, în 2013, de peste 22,3 TWh, cu o putere instalată în unităţile de producţie de 4.350 MW. În perioada 2006-2008, în primul meu mandat la Ministerul Mediului, am promovat Harta soarelui şi a vântului, un instrument care s-a dovedit un prim pas important în deciziile publice în dezvoltarea acestui sector. (...) Dacă în 2012 era funcţionale 41 astfel de unităţi, la nivelul anului trecut se înregistrau 395 de instalaţii fotovoltaice. Ponderea energiei electrice din surse regenerabile în consumul total ajunsese, la finele lui 2013, la 40%, a spus Korodi, potrivit Agerpres.
Attila Korodi a mai spus că ţara noastră a îndeplinit deja ţintele europene impuse pentru 2020, devenind campionii verzi ai Europei.
"Această evoluţie ne-a transformat în campionii verzi ai Europei, îndeplinindu-ne de pe acum ţintele europene impuse pentru 2020", a afirmat Korodi.
În opinia ministrului Korodi, România are capacitatea de depăşi ţintele impuse de Comisia Europeană în privinţa cantităţii de energie produsă din surse regenerabile.
"Conform celui mai nou inventar al gazelor cu efect de seră /GES, n.r./, în România 57% dintre acestea sunt rezultatul producţiei şi utilizării de energie. În Europa, GES este de 80%, aceasta fiind, după SUA şi China, în topul celor mai poluate regiuni. România are capacitatea de a depăşi aceste ţinte, dar depinde de deciziile corecte care se vor lua în anii următori. Dacă ne uităm la evoluţia şi modernizarea sistemului energetic au ajutat la eficientizarea acestuia. Când vorbim de economia verde, înseamnă noi spaţii şi domenii în care se pot intra actori economici. Dacă ţintele mai mari sunt justificate economic, atunci, vor aduce un beneficiu pe termen mediu, nu numai pe termen lung", a arătat acesta.
Conferinţele Focus Energetic continuă, joi, cu ediţia a XXII-a, eveniment în care este dezbătută tema 'Finanţarea investiţiilor energetice în condiţiile noilor viziuni naţionale şi europene', mai precizează sursa citată.