Ministrul justiţiei vrea o nouă strategie naţională anticorupţie
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a adresat Camerei Deputaţilor o scrisoare privind elaborarea unei strategii naţionale anticorupţie, care a fost discutată, luni, în Biroul permanent al acestui for.
Articol de Alina Dobrinescu, 30 August 2011, 15:07
Potrivit secretarului Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici, documentul a fost transmis mai departe Comisiei juridice şi Comisiei de Afaceri Europene, care va elabora un răspuns pentru a-l trimite Ministerului Justiţiei.
"A fost o scrisoare din partea ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, care a fost trimisă către comisia juridică şi cea de afaceri europene. De fapt, se cunoşteau şi la aceste comisii şi urmează să fie trimis un răspuns către Ministerul Justiţiei", a declarat Mircovici.
În scrisoarea transmisă de Ministerul Justiţiei preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, se subliniază faptul că amplul proces de consultare a instituţiilor publice, a mediului de afaceri şi a societăţii civile privind elaborarea strategiei anticorupţie trebuie să continue şi că reprezentanţii ministerului doresc formarea unui grup de lucru din care să facă parte şi membri ai Camerei.
"Prin noua strategie ne propunem să asigurăm sinergia cu pachetul anticorupţie al Comisiei Europene, dat publicităţii la 6 iunie 2011. În acelaşi timp, avem în vedere pregătirea celei de-a patra runde GRECO (Grupul de State împotriva Corupţiei - Consiliul Europei) care va avea ca obiectiv şi prevenirea corupţiei în cadrul adunărilor parlamentare, cu accent pe principii estetice şi reguli de conduită, conflicte de interese, interzicerea sau restrângerea anumitor activităţi, declaraţii de avere şi interese, aplicarea normelor privind conflictele de interese şi declaraţii de avere, conştientizare", se spune în scrisoarea trimisă de ministrul justiţiei Camerei Deputaţilor.
În document se mai subliniază şi faptul că "din perspectiva Mecanismului de Cooperare şi Verificare, implicarea activă a Parlamentului în acest proces va fi evidenţiată în mod pozitiv în următorul raport de ţară al Comisiei Europene".
Reprezentanţii Ministerului Justiţiei au mai trimis Camerei şi o solicitare, referitoare la regulamentele privind legislaţia în domeniul regimurilor matrimoniale şi al efectelor patrimoniale.
Documentul a fost retransmis, de asemenea, Comisiei juridice şi celei de Afaceri europene.