Ministrul Justiţiei s-a întâlnit cu ambasadorii Irlandei şi Italiei. Vezi aici ce au discutat
Principala temă abordată de ministrul Mona Pivniceru și de ambasadorii Irlandei, Oliver Grogan, și Italiei, Mario Cospio, la București, s-a axat pe măsurile întreprinse de Ministerul Justiţiei în contextul Mecanismului de Cooperare și Verificare.
Articol de Flori Doman, 11 Ianuarie 2013, 19:28
Potrivit unui comunicat de presă a Ministerului Justiției, ministrul Mona Pivniceru a primit, vineri, vizita ambasadorului Irlandei la Bucureşti, Oliver Grogan, discuţiile axându-se pe măsurile întreprinse de Ministerul Justiţiei în contextul MCV, dar și aderarea României la Schengen.
În timpul întrevederii, ministrul Justiţiei a prezentat măsurile luate pentru a asigura intrarea în vigoare a codurilor şi stadiul procedurii de numire a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a procurorului şef DNA.
La rândul său, oficialul irlandez şi-a manifestat întreaga disponibilitate pentru o strânsă cooperare în perioada următoare, în vederea asigurării unei bune informări a Preşedinţiei Consiliului UE cu privire la progresele înregistrate de România în procesul de reformă a sistemului judiciar şi de lupă împotriva corupţiei.
Oliver Grogan a precizat că Irlanda va facilita negocierea concluziilor Consiliului UE pe marginea viitorul raport MCV, ce va fi dat publicităţii la începutul acestui an.
Irlanda deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene pentru primele şase luni ale anului 2013.
Ambasadorul Italiei la București, la final de mandat
Tot vineri, ministrul Mona Pivniceru a primit vizita ambasadorului Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, care se află la finalul mandatului său, informează Ministerul Justiţiei într-un comunicat citat de Agrepres.
Ambasadorul Cospio a ţinut să mulţumească pentru excelenta colaborare cu Ministerul Justiţiei şi a apreciat că aceasta trebuie să continue şi pe parcursul mandatului succesorul său.
Oficialul italian a apreciat progresele înregistrate în procesul de reformă a sistemului judiciar şi, în special, adoptarea celor patru coduri şi şi-a manifestat convingerea că intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură civilă va duce la celerizarea judecării cauzelor, în special în materie comercială, fapt ce va atrage investitori străini în România.
Reamintim că Italia este un susţinător al României atât în context MCV, cât şi în procesul de aderare la spaţiul Schengen.
Guvernul italian nu agreează condiţionarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de îndeplinirea tuturor condiţionalităţilor MCV.