Ministrul Fondurilor Europene: Astăzi ne aflăm la o rată de absorbţie de minim 51,81 %
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat astăzi, că în acest moment rata de absorţie a fondurilor europene este de minim 51,81%.
Articol de Simona Mihăescu, 08 Ianuarie 2015, 20:13
El a precizat că în ultimii doi ani în România au intrat de la Uniunea Europeană, peste 12 miliarde de euro.
"Astăzi ne aflăm la o rată de absorbţie de minim 51,81 %. Şi în cei doi ani şi jumătate avem o absorbţie de 43,28%, faţă de primii cinci ani şi jumătate în care gradul de absorbţie a fost, practic, de 7-8%. Ca şi sume intrate în România în cei doi ani şi jumătate putem spune astăzi că avem peste 12 miliarde de euro, din care opt miliarde de euro sunt avansuri, diferenţa fiind sumele pe care Comisia le-a rambursat României ca urmare a plăţilor efectuate în ţară ", a afirmat ministrul Fondurilor Europene la prezentarea pe tema situaţiei absorbţiei fondurilor europene, potrivit Agerpres.
Eugen Teodorovici a mai spus că România mai are de încasat de la Comisia Europeană încă 1,3 miliarde de euro.
Potrivit lui Teodorovici, în acest an va începe implementarea următorului cadru financiar pentru care estimează un nivel de absorbţie de până la 80%.
"Asta va cere un efort susţinut din partea întregii administraţii, şi centrală şi locală şi, desigur, din partea beneficiarilor care trebuie să aducă facturi spre decontare", a spus ministrul Fondurilor Europene.
VEZI BILANȚUL 2104 PRIVIND ABSORBȚIA FONDURILOR EUROPENE STRUCTURALE ȘI DE COEZIUNE
Analizând absorbţia absorbţiei fondurilor europene, Teodorovici a tras concluzia "toate programele sar uşor de 50%, ceea ce este un lucru foarte bun".
Ministrul Fondurilor Europene a adăugat că faţă de perioada 2007-2012, în ultimii doi ani s-a înregistrat o creştere de 236% a sumelor rambursate de către Comisia Europeană către un stat membru al UE şi a adăugat că statul român a asigurat pentru cofinanţarea proiectelor europene şi pentru plata la zi la facturilor peste 15 miliarde de lei de la bugetul de stat.
Pentru următorul cadru financiar 2014-2020 pe lângă aprobarea acordului de parteneriat încheiat cu CE România are deja câteva programe operaţionale aprobate, a mai spus ministriul Teodorovici.
"Cel de capital uman urmează să fie aprobat în luna ianuarie, sperăm noi, este deja închisă discuţia cu cei de la CE, urmând doar a fi trimisă decizia de aprobare. Cel de competitivitate este deja aprobat de Comisie, este emisă decizia, la fel cel pentru asistenţă tehnică şi cel pentru persoane dezavantajate. Celelalte două programe operaţionale, să spunem de fond, cel de infrastructură mare şi cel regional urmează să fie aprobate spre noi în prima parte a anului 2015, fapt care nu ne opreşte, însă, a lansa proiectele spre finanţare", a mai spus Teodorovici, potrivit sursei citate.
BILANȚ 2014. Absorbție fonduri europene pentru agricultură, dezvoltare rurală și pescuit