Ministrul Finanţelor: Repararea şcolilor, înaintea construcţiilor de biserici
Guvernul Cioloş consideră prioritară repararea şcolilor înaintea construcţiei de lăcaşuri de cult.
Articol de Radiojurnal, 06 Decembrie 2015, 11:18
Potrivit afirmaţiilor ministrului Finanţelor, Anca Dragu, din aceastp dimineaţă d ela ProTV, acesta este motivul pentru care în bugetul pe anul viitor este prevăzută creşterea fondurilor pentru renovarea unităţilor de învăţământ şi nu s-au alocat bani pentru biserici
"În acest buget, noi am decis să mergem mai mult pe zona de şcoli, pentru că este o problemă, avem nenumărate şcoli în România care nu pot primi autorizaţia de funcţionare, nu au toalete în şcoală, şi atunci ne-am gândit că este cazul să ne uităm puţin şi la aceşti copilaşi şi să acordăm sume suplimentare pentru renovarea şcolilor şi aducerea lor practic în mileniul trei. Biserica are la dispoziţie venituri proprii şi beneficiază şi de facilităţi fiscale, deci pot fi continuate lucrări de construcţie. De asemenea, se pot atrage şi fonduri europene", a explicat Anca Dragu.
Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a mai spus că Ministerul Transporturilor ar urma să beneficieze de bani mai puţini decât anul acesta, pentru că au fost foarte multe proiecte cu fonduri europene derulate incorect sau nefinalizate la termen.
Pe de altă parte, vor creşte sumele alocate Companiei de autostrăzi şi drumuri naţionale.
Conform calendarului agreat cu Uniunea Europeană în domeniul rutier, priorităţile sunt: începerea lucrărilor la Autostrada A1 Sibiu-Piteşti, continuarea autostrăzilor Transilvania şi Lugoj-Deva şi finanţarea şoselelor de centură ale municipiilor Bacău, Târgu Mureş, Târgu Jiu şi Craiova.
Deficitul de 3% din PIB se menţine
Guvernul nu se aşteaptă ca proiectul de buget să fie modificat semnificativ în Parlament, astfel încât să fie depăşit nivelul de deficit de 3% din PIB admis de Uniunea Europeană.
Ministrul de finanţe, Anca Dragu, susţine că partidele parlamentare sunt de acord că orice decizie luată în scop electoral anul viitor nu ar fi benefică pentru ţară.
"Un risc este acela legat de anul electoral. În acelaşi timp, avem semnale pozitive din partea partidelor politice, care se pare că au înţeles faptul că bugetul pe 2016 cuprinde deja toate actele normative aprobate recent, că are această relaxare fiscală şi că o relaxare fiscală suplimentară nu este benefică României", a mai mspus Anca Dragu la PROTV.