Ministrul Energiei: Nu există pericolul ca bucureștenii să rămână fără apă caldă
Ministrul energiei și primarul general al Capitalei s-au întâlnit pentru a discuta despre situația apei calde în București.
Articol de Radiojurnal, 12 Septembrie 2016, 18:29
În Bucureşti nu există pericolul de a se întrerupe alimentarea cu apă caldă, au asigurări, la unison, ministrul energiei, Victor Grigorescu, şi primarul general al capitalei, Gabriela Firea.
Cei doi s-au întâlnit astăzi la sediul Ministerului Energiei pentru a discuta despre situaţia apărută între producătorul de agent termic, ELCEN, şi distribuitorul Radet.
"Nu există un pericol de întrerupere a alimentării cu apă caldă a oraşului, chiar dacă situaţia financiară a celor două companii este extrem de dificilă. Am discutat despre o anumită ritmicitate a plăţilor, pentur a asigura necesarul de finanţare către furnizorii de gaze şi către operatorii de transport. Am abordat şi un subiect mai complicat, acela al datoriilor istorice. Am constatat împreună că există şi alte instituţii, inclusiv la nivelul guvernului, care ar trebui să-şi exprime un punct de vedere cu privire la această situaţie şi la baza legală implicată şi această discuţie va avea loc în perioada imediat următoare", a spus Victor Grigorescu.
La rândul său, primarul general al capitalei, Gabriela Firea, a precizat că, în continuare, vor trebui asigurate sumele necesare pentru ELCEN.
"Primăria Capitalei, aşa cum a făcut şi în cele două luni şi jumătate de când sunt primar general va plăti la zi subvenţia legală aferentă. În aceste zile se face o plată de 13 milioane de lei de la Primăria Capitalei către Radet, iar prin contul Radet, iar din contul Radet, prin ridicarea popririi garantată de domnul ministru, 30% va rămâne pentru Radet, care va plăti salariile şi reparaţiile curente, 60% va merge către ELCEN pentru a se îndestula şi a acoperi parte din datoria eligibilă, 10% alte datorii", a spus Gabriela Firea.
Săptămâna trecută ELCEN a atras atenţia că aproape jumătate dintre locuitorii Bucureştiului vor rămâne fără apă caldă după ce furnizorul de gaze naturale Distrigaz a decis să-i reducă debitul de gaze până la limita de avarie şi i-a instituit poprire pe toate conturile.
Ulterior, cele două companii au ajuns la o înţelegere privind plata eşalonată de către ELCEN până la sfârşitul anului a aproape 12 milioane de lei reprezentând penalităţi de întârziere aferente unnor facturi emise de Distrigaz în anii precedenţi.