Ministrul Educaţiei: Peste 60 de mii de profesori vor fi formaţi pe fonduri europene
Ministrul educaţiei, Liviu Pop, a fost prezent la deschiderea anului şcolar în judeţul Maramureş.
Articol de Radiojurnal, 11 Septembrie 2017, 13:10
Educaţia a fost şi va rămâne un domeniu de interes major, mereu pe agenda publică, a subliniat ministrul Liviu Pop, prezent la deschiderea noului an şcolar în judeţul Maramureş.
El a spus că pentru o educaţie de calitate este nevoie de profesori bine pregătiţi, de programe şcolare adaptate la nevoile societăţii şi de o infrastructură bine pusă la punct.
"Avem astăzi pus pe agendă cel mai mare program de formare a corpului profesoral. Peste 60 de mii de profesori vor fi formaţi pe fonduri europene pentru noua programă şcolară. În următorii doi ani de zile, vom avea formaţi toţi profesorii care să ştie să predea copiilor. În următorii doi ani de zile, vom avea internet în fiecare şcoală. Avem bani europeni pentru asta şi şcoala românească din zona preuniversitară are în următorii ani de zile şansa să se reinventeze. Va reîncepe încrederea în şcoala românească şi lucrul acesta nu se poate face decât având cele trei direcţii principale: programele şcolare pe care le scriem, profesorii foarte bine calificaţi şi baza materială bine pusă la punct", a spus Liviu Pop.
Sindicatele din învăţământ consideră, însă, că nu se poate face performanţă cu profesori care nu sunt plătiţi corect. Într-un mesaj adresat cu ocazia începerii noului an şcolar, sindicatele ameninţă cu proteste dacă nu vor primi un răspuns ferm din partea guvernului la nemulţumirile salariale până la sfârşitul acestei luni.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, în România un profesor debutant câştigă cât un muncitor necalificat, programele şcolare sunt incoerente, iar şcolile se deschid, deşi nu au avizele de funcţionare necesare.