Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu: Cultura este vitală
Cultura este vitală. Cultura se naşte permanent şi este un apanaj al celor care au această vocaţie şi care acţionează independent, afirmă ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, într-un interviu pentru RADIO ROMÂNIA INTERNATIONAL.
Articol de Radio România, 15 Ianuarie 2023, 12:43
RRI: Interviu cu ministrul culturii din România, Lucian Romaşcanu
RADIO ROMÂNIA INTERNATIONAL (15 ianuarie) - Realizator: Eugen Cojocariu Domnule ministru, am asistat la vernisajul unei expoziţii absolut deosebite, 20 de pictori din România şi Republica Moldova, care au pictat 10 zile la Orhei. Ce /.../ în această experienţă artistică?
Lucian Romaşcanu: Este absolut minunat că arta se întâmplă tot timpul, că drumurile dincolo şi dincoace de Prut se fac din dorinţa artistică, din bucuria de a se regăsi artiştii, ei pe ei şi ei pe ceilalţi, fără neapărat să fie implicată vreo autoritate explicit în această chestiune. A fost o idee minunată, cum sunt şi multe altele, şi sunt extrem de fericit să dăm de ficare dată semnal, sigur, acum îl dăm cu atât mai puternic cu cât este Ziua Culturii Naţionale Române, indiferent de graniţe vremelnice, să dăm semnale că tot ce înseamnă vorbitor de limba română, trăitor de suflet românesc este la un loc şi poate să creeze, să comunice, să se bucure împreună.
Realizator: /.../ la vernisaj o expresie absolut deosebită, aţi fost doi miniştri ai culturii române la acelaşi eveniment. Ce se află dincolo de această expresie plastică?
Lucian Romaşcanu: Nu este o expresie plastică, este o realitate, singura unire cu adevărat, dar de fapt nici nu este o unire, pentru că nu s-a întâmplat vreodată să fie o despărţire, este spaţiul cultural. Aici nu am fost niciodată despărţiţi. Suntem aceiaşi. Doar o conjunctură istorică nefericită face să trebuiască să existe un portofoliu al culturii şi la Chişinău, pe lângă acela de la Bucureşti. Suntem, într-adevăr, doi miniştri ai aceleaşi culturi, iar visul pe care îl visăm şi noi, şi cei din Republica Moldova probabil că va trebui să se întâmple într-un termen foarte scurt, pentru că Moldova merită să fie alături de România. România merită să-şi reconstruiască graniţele iniţiale. Ne trebuie şi sper să avem în perioada imediat următoare politicieni care să se ridice la nivelul acestui deziderat comun.
Realizator: Şi o ultimă întrebare, domnule ministru, ce loc are cultura acum, în acest timp absolut ciudat? După pandemie am avut războiul din Ucraina, avem criza energetică, o grămadă de crize. Şi o a doua ultimă întrebare, ce sfat ia-ţi da domnului Putin, ca ministru al culturii al României?
Lucian Romaşcanu: Deci, este greu să mă gândesc că aş putea vreodată să-i dau vreun sfat lui Putin, dar, dacă vreodată m-aş putea face auzit în cancelaria lui, ar fi să oprească măcelul şi să ne întoarcem la pace şi la viaţa normală pe care am avut-o înainte. Cultura este vitală. Fără cultură nu se poate şi nu este o chestiune premeditată. Cultura se naşte permanent şi este un apanaj al celor care au această vocaţie şi care acţionează independent. Ministerele, primăriile sunt facilitatori, sunt instituţii care trebuie să pună la dispoziţie infrastructură, trebuie să creeze cadrul legislativ, dar fenomenul cultural naşte singur şi se perpetuează; şi sunt fericit să văd că, după pandemie, setea publicului, oamenilor de învecinare întru cultură a fost atât de mare încât toate spectacolele noastre, cel puţin, dar nu numai, cred, sunt sold out. Toată lumea este la spectacole, este la concerte, este în expoziţii. Deci, nu există nimic fără cultură, iar cultura există de la început şi va fi cât va fi un om pe pământ.