Ministrul Culturii la RRA: Avem nevoie de o strategie naţională în domeniul Culturii
Ioan Vulpescu a vorbit, la Radio România Actualităţi, despre necesitatea unei strategii naţionale care să promoveze valorile culturii şi civilizaţiei româneşti în ţară şi în străinătate.
Articol de Radio România, 15 Ianuarie 2015, 11:36
Invitat în direct, în această dimineaţă, la Radio România Actualităţi, ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, a susţinut necesitatea unei strategii naţionale pe termen lung pentru cultură şi şi-a exprimat satisfacţia că bugetul Ministerului pe acest an a fost suplimentat pentru a permite organizarea unor mari evenimente şi proiecte.
"Există fonduri astfel încât Festivalul "George Enescu" - este şi un an aniversar George Enescu -, avem Festivalul "George Enescu" în septembrie, va fi o ediţie de top, de referinţă europeană, aşa cum ne-a obişnuit festivalul în ultimii ani; de asemenea, festivalurile din vară, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internaţional de Film de la Cluj, festivalurile din toamnă vor avea suportul Ministerului Culturii, pentru că ele au pus România pe harta culturală europeană şi trebuie susţinute", a spus ministrul la Radio România Actualităţi.
Astăzi, de Ziua Culturii naţionale, ministrul a vorbit despre necesitatea unei strategii naţionale în domeniul Culturii, care să promoveze valorile culturii şi civilizaţiei româneşti.
"Un element esenţial ar fi, într-adevăr, să avem o strategie naţională în domeniul culturii - au trecut 25 de ani de la revoluţie, încă nu există aşa ceva - o strategie care, dincolo de ciclurile electorale, să promoveze valorile culturii şi civilizaţiei româneşti în ţară şi în străinătate. ealizator: Mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră şi pentru comentariile aduse", a mai spus ministrul.
Interviul integral, din emisiunea "Apel matinal". Realizator Eugen Rusu.
Realizator: Astăzi este Ziua Naţională a Culturii, ziua poetului naţional Mihai Eminescu, de la a cărui naştere se împlinesc 165 de ani. În acest context, ministrul Culturii, domnul Ioan Vulpescu, a vorbit marţi, în timpul întrevederii cu membrii Comisiei de resort a Senatului, despre necesitatea conturării unei strategii naţionale în domeniul Culturii sau a unui pact.
Discutăm astăzi, la "Apel Matinal", cu ministrul Culturii despre strategia în acest domeniu.
În ce fel sunt pregătiţi românii să sărbătorească o Zi a Culturii Naţionale, în condiţiile în care eram obişnuiţi să sărbătorim ziua lui Mihai Eminescu pe 15 ianuarie?
Ioan Vulpescu: E adevărat, e o zi importantă astăzi şi Ziua Naţională a Culturii, cea de-a 3-a ediţie, şi sărbătorim în acelaşi timp 165 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. E o fericită coincidenţă sărbătorirea zilei de naştere a lui Mihai Eminescu, ca Zi a Culturii Naţionale. Trebuie să spunem că a fost o iniţiativă acum câţiva ani a academicianului Eugen Simion, aprobată de Parlamentul României. Ea s-a transformat deja într-un reper autentic şi au fost foarte puţine iniţiative culturale care să prindă atât de repede şi atât de profund, ca şi cum ar fi fost de foarte mulţi ani. Vedeam zilele trecute că şi librăriile bucureştene se pregătesc de această mare sarbătoare culturală. Sunt vitrine tematice, cu multe volume de Eminescu, despre Eminescu. Mă întrebaţi de calendarul zilei de astăzi. Este o zi foarte densă, este o zi plină, care începe cu un simpozion pe care-l organizează Academia Română la ora 10:00 şi se va încheia cu un concert la Ateneul Român, pe care-l organizează Ministerul Culturii. În acelaşi timp, de-a lungul întregii zile au loc diverse alte evenimente...
Realizator: În toată ţara, aşa cum am anunţat şi noi...
Ioan Vulpescu: În toată ţara /.../ o să devenim tradiţie, da. Gala Tânărului Scriitor, de pildă, lansarea, tot la Academia Română, a unui foarte interesant volum despre cauzele bolii şi ale morţii lui Mihai Eminescu, realizat cu participarea unor personalităţi, a unor somităţi din domeniul medicinei româneşti.
Realizator: Ieri s-au semnat câteva proiecte importante pentru Festivalul Enescu, Festivalul de Teatru de la Sibiu, studiul de fezabilitate pentru Muzeul Naţional de Istorie. Sunt cel puţin trei mari proiecte pe care guvernul le susţine în acest an. Ce efort, mai ales financiar, e pentru a susţine astfel de proiecte şi ...
Ioan Vulpescu: Aşa este. Ieri am fost la Muzeul Naţional de Istorie al României, a fost prezent şi preşedintele Iohannis. Întâmplarea fericită face ca în prima zi de mandat pe care am avut-o, să susţin în faţa Comisiilor de buget ale Parlamentului suplimentarea unei sume alocate Ministerului Culturii pentru acest an şi într-adevăr, Muzeul Naţional de Istorie a României avea nevoie de această sumă pentru expertizarea clădirii şi redeschiderea acelui concurs de proiecte care să ajute la restaurarea şi consolidarea clădirii. Pe de altă parte, aminteaţi festivaluri, cele două festivaluri importante. Există fonduri astfel încât Festivalul "George Enescu" - este şi un an aniversar George Enescu -, avem Festivalul "George Enescu" în septembrie, va fi o ediţie de top, de referinţă europeană, aşa cum ne-a obişnuit festivalul în ultimii ani; de asemenea, festivalurile din vară, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internaţional de Film de la Cluj, festivalurile din toamnă vor avea suportul Ministerului Culturii, pentru că ele au pus România pe harta culturală europeană şi trebuie susţinute.
Realizator: Dle ministru, ar fi utilă o zi liberă de Ziua Culturii Naţionale?
Ioan Vulpescu: Dacă ne gândim cât a lucrat Eminescu şi ce efort a fost ca manuscrisele lui să fie publicate, nu ştiu dacă ziua liberă este cea mai potrivită. O zi de reflecţie, în orice caz.
Realizator: Sau, cum se face "Şcoala altfel", ştiţi? După principiul "Şcoala altfel", mă gândesc, o zi de lucru altfel.
Ioan Vulpescu: O zi de lucru altfel, cu siguranţă. O zi de meditaţie, o zi de întrebări asupra destinului nostru ca ţară în Europa şi în lume şi cât de importantă este zona culturală. Că aici ar trebui poate să ne gândim mai mult, cât de mult reprezintă Cultura, un domeniu de importanţă strategică în existenţa unei naţiuni. Aici, da, sunt total de acord.
Realizator: Şi aici vă întreb, pe final: cum puteţi schimba percepţia asupra Culturii?
Ioan Vulpescu: Un element esenţial ar fi, într-adevăr, să avem o strategie naţională în domeniul Culturii - au trecut 25 de ani de la Revoluţie, încă nu există aşa ceva - o strategie care, dincolo de ciclurile electorale, să promoveze valorile culturii şi civilizaţiei româneşti în ţară şi în străinătate.