Ministrul Chiţoiu apelează la bănci pentru a obţine sprijin financiar la Oltchim
MinistrulDaniel Chiţoiu a spus că va discuta cu reprezentanţii băncilor private din România în scopul obţinerii de sprijin financiar pentru Oltchim, la plata salariilor restante şi la asigurarea capitalului de lucru, până la privatizarea societăţii.
Articol de Radio România, 06 Septembrie 2012, 22:42
Salariaţii de la Combinatul Oltchim au protestat pentru a doua zi consecutiv faţă de întârzierea luării unei decizii în privinţa situaţiei societăţii şi faţă de faptul că nu şi-au primit banii şi bonurile de masă de două luni.
Ei au solicitat demisia actualului lider de sindicat, Mihai Diculoiu, pe motiv că nu le reprezintă interesele.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a dat, joi, asigurări că în cinci zile va discuta cu băncile comerciale, pentru a găsi sumele necesare plăţii salariilor restante.
"Noi o să căutăm o soluţie din punct de vedere al negocierilor cu băncile comerciale din România, pentru a le asigura finanţarea capitalului de lucru, undeva la 10-15 milioane de euro până la privatizare. Inclusiv salariile, se plătesc salariile restante şi capitalul de lucru normal pentru o lună de zile", a spus ministrul.
Totodată, Chiţoiu a spus că luni va avea o întâlnire cu toate băncile din România pentru a discuta şi a găsi soluţiile de finanţare pentru Oltchim.
"Luni, noi avem o întâlnire cu toate băncile din România pentru a discuta cu ei şi a găsi soluţiile de finanţare pentru Oltchim", a susţinut Chiţoiu, după întâlnirea avută la Palatul Parlamentului cu reprezentanţi ai companiei.
Ministerul Economiei, interimar între Oltchim şi bănci
Ministrul Economiei a menţionat faptul că statul va acţiona ca un fel de intermediar între Oltchim şi bănci.
"Noi o să căutăm o soluţie din punct de vedere al negocierilor cu băncile comerciale din România pentru a le asigura finanţarea capitalului de lucru. Adică suntem un fel de intermediar. În negocierile cu băncile vom vedea ce garanţii solicită din partea statului sau din partea societăţii comerciale pentru a asigura sumele de bani necesare finanţării capitalului de lucru", a spus el.
Chiţoiu a arătat că nu există un plan de rezervă în cazul în care nu va găsi sprijin la bănci, dar a precizat că nu va exista o nouă amânare a termenului de privatizare a societăţii.
"Nu avem în vedere nicio amânare, suntem în termenele prevăzute în documentele cu FMI. Condiţia de privatizare e de a vinde Oltchim, Arpechim şi investitorul dacă doreşte să cumpere şi rafinăria Arpechim de la OMV Petrom", a declarat Daniel Chiţoiu.
La rândul său, liderul de sindicat de la Oltchim, Mihai Diculoiu, a spus că ministrul Economiei a asigurat că va obţine în 5 zile sprijinul financiar menţionat pentru salariile restante şi pentru capitalul de lucru.
"Apelul nostru e să întrerupem aceste proteste care nu dau bine în aceste condiţii către potenţialii investitori şi în condiţiile în care avem această garanţie. În cazul în care în termenul de 5 zile nu se reia funcţionarea menţionată şi nu se acordă salariile restante vom relua aceste proteste", a afirmat Diculoiu.