Ministrul Agriculturii: Din 2015, program naţional de vaccinare împotriva "bolii limbii albastre"
România va derula, anul viitor, un program naţional de vaccinare împotriva "bolii limbii albastre", a declarat, astăzi, la televiziunea publică, ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
Articol de Politica Romaneasca, 26 Octombrie 2014, 17:17
"Avem probleme (cu boala limbii albastre - n.r.) în toată ţara. Aceasta a lovit foarte tare un sector zootehnic într-un moment în care am reuşit să mărim subvenţia şi să sprijinim acest sector. Este prima dată, în 2014, când am stopat declinul efectivului de bovine, care a scăzut în permanenţă, iar anul acesta a început să crească, cu 0,7%. Marea problemă pe care am avut-o este la ovine, pentru că în luna septembrie, exact când a apărut boala limbii albastre, trebuia să exportăm peste un milion de capete în ţările arabe. Şi nu am mai putut exporta", a mai spus el, citat de Agerpres.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a adăugat că se va discuta cu reprezentanţii ţărilor cu care există contracte comerciale să nu sisteze importurile româneşti întrucât, potrivit regulamentelor internaţionale, anumite state din afara Uniunii Europene ar putea interzice importurile din România timp de doi ani
Daniel Constantin a subliniat că din 2015, la nivel naţional, se va implementa un program naţional de vaccinare împotriva acestei boli.
"De anul viitor, probabil România va vaccina la nivel naţional împotriva acestui virus şi o anumită perioadă de timp, nu vor mai fi probleme. Acum, însă, trebuie să reglăm exportul de animale vii" a spus Constantin.
El a mai anunţat că au fost demarate discuţiile diplomatice cu câteva dintre tările importatoare.
"Am început deja misiunile diplomatice. Zilele acestea avem o delegaţie care a plecat în Iordania, acum două săptămâni am avut una în Egipt, o să mergem şi în Liban, şi în Libia, acolo unde sunt ţările noastre ţintă. Vrem să îi convingem că în România putem să facem acele centre de carantină în care, dacă animalul nu prezintă niciun simptom timp de 30 de zile, să poată fi exportat ca animal viu", a arătat ministrul.
O altă măsură de sprijin pentru producători ar putea consta, în opinia ministrului Agriculturii, în acordarea de compensaţii financiare care exportă carcase şi nu animale vii.
Ministrul Agriculturii a ţinut să precizeze că "boala limbii albastre" nu este periculoasă pentru consumatori, iar carnea şi laptele pot fi consumate, chiar dacă producţia scade.
Potrivit datelor Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, până la mijlocul acestei luni, numărul animalelor afectate de boala limbii albastre a ajuns la peste 1.800, în cele 26 de judeţe unde au fost înregistrate focare, iar aproape 400 de animale au murit din cauza acestei boli.