Ministrul Agriculturii: Cantităţile de carne provenite din evaziune fiscală nu au ajuns la vânzare
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că toate cantităţile de carne, provin din evaziune fiscală şi că acestea se află în anumite depozite, dar nu au ajuns în rafturi, spre vânzare .
Articol de Radio România, 12 Martie 2014, 13:11
Ministrul Agriculturii a făcut această declaraţie în urma unor informaţii apărute la mai multe televiziuni, potrivit cărora mai multe cantităţi de carne alterată ar fi ajuns pe rafturile magazinelor.
"Acţiunea de miercuri dimineaţa este una a Direcţiei antifraudă şi se desfăşoară în aceste moment la nivel naţional, nu numai în Bucureşti şi, din informaţiile pe care le deţinem, cantităţile de carne provenite din evaziune fiscală nu au ajuns la comercializare, ci sunt încă în anumite depozite. Practic, este o acţiune desfăşurată pentru combaterea evaziunii fiscale", a spus el.
Constantin a dat asigurări că toate instituţiile statului care gestionează această zonă lucrează împreună pentru combaterea evaziunii fiscale, însă fenomenul este încă destul de ridicat în sectorul cărnii.
"Faptul că o reţea întreagă a fost scoasă la suprafaţă nu reprezintă decât faptul că autorităţile îşi fac datoria", a susţinut ministrul Agriculturii.
De altfel, peste 100 de percheziţii au avut loc miercuri în 18 judeţe şi în Bucureşti.
Procurorii Direcţiei de Investigarea a Criminalităţii Organizate şi Terorism anchetează o reţea suspectată că a livrat carne alterată într-un caz ce vizează suspiciuni de importuri ilegale şi evaziune fiscală.
Preşedintele Autorităţii Sanitar Veterinare, Vlad Mănăstireanu a dat asigurări că astfel de produse nu pot ajunge pe rafturi la comercianţii fiscalizaţi.
"Nu există suspiciunea că acea carne depistată în depozite şi care este pe filiera de evaziune fiscală ar fi alterată sau în afara termenului de valabilitate. Inspectorii sanitar-veterinari se află acum în control la două depozite din Bucureşti şi când vom avea informaţii le vom comunica. Este o acţiune a DIICOT şi a Direcţiei Antifraudă pentru care inspectorii sanitar-veterinari nu au fost solicitaţi. Ceea ce se află pe zona de evaziune fiscală şi nu trece printr-un control sanitar-veterinar nu intră în sarcina directă a ANSVSA şi a direcţiilor de specialitate. Dacă organele de control nu ne solicită sprijinul, aşa cum s-a întâmplat în cazul unor transporturi ilegale din trafic, nu putem confisca marfa şi dirija către neutralizare", a explicat Mănăstireanu.
Potrivit informaţiilor redactorul RRA, principalele instituţii cu atribuţii în domeniu, inclusiv Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Sanitar Veterinară ţin legătura cu anchetatorii şi cu propriile structuri din ţară pentru a clarifica detaliile cazului, traseul mărfii, amploarea reţelei şi măsurile necesare.