Ministrul Agriculturii avertizează asupra riscului apariţiei în România a pestei porcine
Pătrunderea pestei porcine africane pe teritoriul României ar produce o catastrofă economică la nivel naţional - avertizează parlamentarii din Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor.
Articol de Iulia Gherman, 27 Septembrie 2016, 18:56
Pătrunderea pestei porcine africane pe teritoriul României ar produce o catastrofă economică la nivel naţional - avertizează parlamentarii din Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor.
Membrii Comisiei au iniţiat astăzi o dezbatere pe această temă, la care au participat ministrul Agriculturii, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, ai poliţiei de frontieră şi ai Ministerului Mediului.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a declarat că există un risc foarte mare ca pesta porcină africană să pătrundă în România, din ţările vecine afectate de această maladie.
"Este cazul ca instituţiile abilitate să ia toate măsurile necesare pentru a preveni, pentru că altfel trebuie conştientizat în România pagubele pot să fie de sute de milioane de euro, poate chiar de miliarde", a spus Irimescu.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Cheţan a subliniat că odată ce boala apare, toate animalele afectate trebuie ucise în zona în care maladia a fost identificată.
"Este obligatoriu să faci acest lucru pentru a stăvili boala. În Lituania, o fermă de 19.000 de capete, care au fost ucise toate, costurile integrale, de la ucidere, transport, ecarisare au fost 4,8 milioane de euro. România are 4,8 milioane de capete", a menţionat el.
Preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru a avertizat că nu există o coordonare eficientă între instituţiile abilitate, iar apariţia acestei maladii la porcine ar fi o catastrofă economică pentru România.
"Trebuia să facem gălăgia mai mare de acum două săptămâni, deja există o probă plecată în Portugalia, probabil că în două-trei zile vom avea confirmarea de focar în Republica Moldova. Din acel moment trebuie să înceapă controlul în frontieră, staţii de dezinfecţie", susţine Săpunaru.
Dezbaterile pe tema pestei porcine africane au fost iniţiate de Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor, după ce boala a fost depistată în Ucraina şi este foarte posibilă confirmarea ei şi la graniţa cu Republica Moldova.