Miniștrii propuși în Guvernul Dăncilă, audiați în Parlament
În cursul dimineții sunt audiați miniștrii propuși de PSD-ALDE, urmând ca la ora 15.00 să aibă loc votul de învestitură a cabinetului Dăncilă, în Parlament.
Articol de Amalia Bojescu, 29 Ianuarie 2018, 07:38
Miniştrii propuşi să facă parte din Cabinetul Dăncilă urmează să fie audiaţi astăzi în comisiile de specialitate din Parlament.
Audierile au început de dimineață şi se vor încheia după prânz.
Votul de învestitură în plenul reunit, dar şi votul asupra programului de guvernare actualizat are loc de la ora 15:00.
Aleşii PSD şi ALDE, miniştrii actuali şi ce cei propuşi pentru viitorul guvern, s-au reunit ieri în şedinţă, la Bucureşti, pentru ultimele pregătiri legate de votul din Parlament.
Îmbunătăţirea sistemului de sănătate, schimbarea Legii educaţiei, modernizarea legislaţiei în sistemul judiciar, continuarea procesului de descentralizare, creşterea punctului de pensie şi scăderea TVA sunt câteva din măsurile cuprinse în programul de guvernare.
Pentru acest an, coaliţia PSD-ALDE doreşte simplificarea sistemului de impozitare şi eliminarea unor taxe, între care cea de solidaritate şi taxa pe aditivii din alimente.
Tăriceanu: Economia trebuie să performeze
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spunea că economia trebuie să performeze în continuare, iar efectele să se regăsească în nivelul de trai al cetăţeanului.
"Ne dorim pentru anul 2018 o politică fiscală care să fie una non-intervenţionistă, deci o minimă intervenţie a statului în economie. Economia merge bine, economia trebuie lăsată să funcţioneze fără o prea mare intervenţie a statului. Nu sunt prevăzute taxe sau impozite pentru anul 2018", a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Dragnea: Orice propunere benefică va avea susținere
Programul de guvernare nu a suferit modificări importante, spunea liderul PSD, Liviu Dragnea, care a precizat că orice iniţiativă venită din partea miniştrilor va avea susţinere politică dacă este bine argumentată.
"Orice ministru din cabinet are mână liberă, atât cât îi permite Constituţia şi Legea de organizare a Guvernului. Decizia finală o ia tot timpul primul ministru şi dacă sunt decizii care ţin de politicile publice asumate în program, prin coaliţia de guvernare, trebuie să fie şi decizia în coaliţia de guvernare. Noi am avut discuţii cu fiecare ministru şi fiecare are mână liberă să propună şi să argumenteze. Orice propunere care este benefică va avea susţinere", a susținut Liviu Dragnea.
Majoritatea PSD-ALDE se bazează pe toate voturile parlamentarilor săi la votul de învestitură pentru Cabinetul Dăncilă. Pentru ca noul guvern să fie învestit este nevoie de votul a 233 de senatori şi deputaţi.