Miniştrii Lăzăroiu şi Baconschi, audiaţi de Comisia de muncă
Comisia de muncă de la Camera Deputaţilor îi audiază pe miniştrul muncii, Sebastian Lăzăroiu şi pe ministrul de externe, Teodor Baconschi, pe tema restricţiilor impuse cetăţenilor români pe piaţa muncii din Spania.
Articol de Simona Mihăescu, 06 Septembrie 2011, 10:32
Deputaţii din Comisia pentru Muncă se reunesc, marţi, pentru a afla de la cei doi miniştri dacă există posibilitatea ca şi alte ţări să impună restricţii similare românilor.
În Spania, există situaţii neclare legate de restricţiile impuse pe piaţa muncii pentru români, care ar putea duce la abuzuri, consideră Ministerul Muncii de la Bucureşti.
Pe 11 august, Comisia Europeană a adoptat decizia prin care aprobă solicitarea Spaniei de a restricţiona accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă până la data de 31 decembrie 2012.
Potrivit corespondentului Radio România la Madrid, Annamaria Damian, noua măsură luată vara aceasta de autorităţile spaniole a deschis calea unor veritabile abuzuri ale unor angajatori.
Restricţiile impuse la 22 iulie îi afectează pe aproape jumătate dintre românii din Spania, deşi, în primă instanţă, atât autorităţile de la Madrid, cât şi cele române au explicat în repetate rânduri că românii aflaţi în peninsulă, înainte de 22 iulie, nu au nevoie de permis de muncă.
În Spania, 300 de mii de români au contracte de muncă, 95 de mii sunt şomeri, iar restul, adică aproape jumătate din cei 865.000, ar putea fi afectaţi de restricţiile guvernului spaniol.
Aceste restricţii impuse doar românilor, deşi în Spania trăiesc cinci milioane de străini, au general pe piaţa muncii un curent de respingere a compatrioţilor noştri, astfel încât în mai multe companii mari există ordine interne stricte potrivit cărora angajarea românilor este pur şi simplu interzisă.
Abuzurile au loc în toate regiunile Spaniei şi au fost sesizate de Federaţia Asociaţiilor Româneşti din Europa.
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Româneşti din Europa, Dan Ţecu a dat o serie de exemple în care românii au fost nevoiţi să plece deşi avea acte în regulă, mai precizează corespondentul Radio România.