Miniştrii Cabinetului Ponta "examinaţi" luni, de Parlament
Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis, vineri, calendarul audierilor miniştrilor propuşi în Cabinetul Victor Ponta şi data votului în plen asupra noului guvern.
Articol de Radio România, 04 Mai 2012, 10:52
UPDATE Luni de la ora 10.00 vor începe audierile miniştrilor desemnaţi în Cabinetul Ponta, în Comisiile de specialitate ale Parlamentului.
După audieri, la ora 16.00 urmează să se reunească plenul comun al Parlamentului pentru votul de învestitură a Cabinetului Ponta.
Birourile permanente ale Camerelor au luat această decizie în şedinţa de vineri dimineaţă.
După şedinţa Birourilor, ministrul desemnat pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat că lucrurile se vor desfăşura în limitele Regulamentului, iar luni seară va fi învestit Guvernul Ponta, urmând ca marţi după-amiază să aibă loc prima şedinţă de Guvern.
Componenţa viitorului Cabinet este cea anunţată de premierul desemnat, mai puţin ministrul propus pentru strategii guvernamentale, Victor Alistar, care a fost declarat de Agenţia Naţională de Integritate în stare de incompatibilitate şi nu poate ocupa funcţii publice până în august.
Acesta a fost retras din listă până la clarificarea situaţiei.
Alistar se apără
Victor Alistar a afirmat că acţiunea demarată de ANI este abuzivă.
"A fost o acţiune pe care ANI a demarat-o de o manieră abuzivă. La momentul în care am intrat în CSM nu aveam o hotărâre a instanţei, nu atacasem un act provizoriu, nu aveam o procedură finalizată. ANI nu a constatat niciodată în mod definitiv, a cerut altor instituţii să furnizeze date", a arătat Alistar.
Potrivit acestuia, ANI trebuia să aştepte un răspuns de la acele instituţii înainte de a lua o decizie definitivă.
"Singura variantă prin care puteam ataca ca să probez că nu era un act definitiv care să aibă efecte juridice era excepţia de legalitate ridicată procedural în dosarul de contencios administrativ care a fost respinsă de instanţă pentru că actul ANI nu era definitiv", a explicat Alistar.
Acesta a mai spus că acţiunile ANI i-au adus prejudicii de imagine şi că a demonstrat că actul ANI nu a constatat definitiv incompatibilitatea.
Încă doi miniştri pe "lista neagră"
Pe lista miniştrilor propuşi de Victor Ponta mai sunt alte două persoane care ar putea avea probleme similare.
Este vorba despre senatorul PNL Mircea Diaconu, propus pentru Cultură, în cazul căruia ANI a constatat deja existenţa unei stări de incompatibilitate.
În cazul lui Mircea Diaconu, ANI a constatat o stare de incompatibiltate, dar actul a fost contestat şi se aşteaptă hotărârea Curţii de Apel.
Senatorul liberal Mircea Diaconu a precizat, că procurorii au respins sesizarea ANI de cercetare pentru abuz în serviciu şi au anchetat doar conflictul de interese cauzat de numirea soţiei sale în funcţia de regizor la teatru.
"Dacă cineva mă poate ataca pe mine pe acest subiect de conflict de interese este Diana Lupescu şi nimeni altcineva, pentru că ei i-am scăzut salariul cu trei milioane pe lună" a declarat el.
Cel de-al treilea mumbru care pare a avea probleme este Corina Dumitrescu, desemnată la Educaţie, care este cercetată pentru că a fost simultan rector şi membru în CSM.
Corina Dumitrescu, propusă la şefia Ministerului Educaţiei de Victor Ponta, este cercetată de ANI pentru incompatibilitate.
Procedura a fost demarată anul trecut, după ce preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţiu Dumbravă, a sesizat instituţia privind posibila incompatibilitate între funcţia de rector a Corinei Dumitrescu la Universitatea "Dimitrie Cantemir" şi calitatea sa de membru al CSM.