Miniştrii Cabinetului Ponta au primit avizul Comisiilor parlamentare
Toţi miniştrii propuşi de premierul desemnat, Victor Ponta, au obţinut avize favorabile de la Comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 07 Mai 2012, 10:05
La Palatul Parlamentului s-au încheiat, luni, în jurul orei 15,00, audierile miniştrilor propuşi de premierul desemnat, Victor Ponta.
Miniştrii Justiţiei, Titus Corlăţean, Economiei, Daniel Chiţoiu, Internelor, Ioan Rus şi Agriculturii, Daniel Constantin au fost primii miniştri care au primit aviz favorabil din partea Comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu a declarat că intenţionează să majoreze redevenţele petroliere şi să negocieze, inclusiv cu OMV Petrom, în acest sens, analizând şi varianta impozitării veniturilor excepţionale ale companiei, dacă aceasta nu va accepta majorarea redevenţelor înainte de 2014.
"Redevenţele sunt prea mici. Vom modifica legea, vom renegocia preţul, inclusiv cu OMV Petrom. Contractul de privatizare expiră în 2014. Trebuie să negociem şi cu ei. Nu ştiu dacă sunt de acord. Dacă nu, le majorăm şi înainte, prin impozitarea veniturilor excepţionale. Venituri excepţionale, adică veniturile care au o rată a profitabilităţii foarte mare", a afirmat Daniel Chiţoiu.
Audieri cu scandal la Comisia de Muncă
Mariana Câmpeanu, nominalizată pentru funcţia de ministru al Muncii, a primit, luni, avizul favorabil din partea comisiilor de specialitate.
De la vot au lipsit parlamentarii PDL, care au părăsit sala nemulţumiţi că Victor Paul Dobre a plecat pentru a fi audiat în calitate de ministru desemnat.
Înaintea votului, şedinţa comisiilor reunite de muncă a fost perturbată, după ce Victor Paul Dobre, preşedintele de şedinţă, s-a ridicat şi a anunţat că trebuie să plece pentru a fi audiat în calitate de ministru delegat desemnat pentru Administraţie.
Unii parlamentari PDL au spus că nu acceptă această situaţie şi au plecat de la şedinţă.
După ce s-a verificat dacă mai există cvorum pentru vot şi a fost nominalizată Cristina Pocora ca preşedinte de şedinţă, parlamentarii din comisiile de specialitate au avizat favorabil propunerea Marianei Câmpeanu pentru portofoliul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Mariana Câmpeanu, avizată, în final, favorabil de aceste comisii, a spus că reducerea contribuţiilor sociale, una dintre priorităţile solicitate de USL în timpul cabinetelor Boc şi Ungureanu, va fi posibilă abia în guvernarea viitoare, pentru că actualul buget nu permite acest lucru.
Orban, vot în unanimitate
Ministrul propus pentru afaceri europene, Leonard Orban, a primit votul în unanimitate al Comisiilor parlamentare pentru afaceri europene.
Leonard Orban a avertizat că România are declanşate împotriva sa 47 de proceduri pentru încălcarea tratatului european.
Ministrul desemnat Leonard Orban a dat ca exemplu legislaţia privind reţinerea datelor care dacă nu este adoptată rapid, România riscă să plătească peste 30 de mii de euro zilnic până la adoptarea acesteia.
Audierile miniştrilor propuşi în comisiile reunite de specialitate au început luni dimineaţă, la ora 10:00, iar de la ora 16:00 va avea loc şedinţa comună, în care premierul desemnta Victor Ponta va prezenta lista candidaţilor la funcţiile de ministru şi programul de guvernare.
Urmează dezbaterile şi votul secret cu bile.
USL mizează pe o majoritate confortabilă de 40 de voturi peste limita regulamentară de 231.
"În momentul de faţă avem deja în grupurile parlamentare 229 de persoane, deci ne mai trebuie doar două voturi pentru a ajunge la votul regulamentar pe care parlamentul trebuie să-l dea. Dar vă reamintesc că am semnat săptămâna trecută un protocol cu cei de la UNPR şi, de asemenea, luni la ora 9:45 vom semna un protocol şi cu Grupul minorităţilor naţionale", a spus Mircea Duşa, liderul deputaţilor social-democraţi, ministru desemnat pentru relaţia cu Parlamentul.
Protocolul de susţinere cu Grupul minorităţilor a fost semnat luni, de preşedintele PSD, Victor Ponta şi de Varujan Pambuccian, liderul de grup al minorităţilor.
Programul de guvernare este unul social-liberal, vizând în principal creşterea economică, revenirea salariilor bugetarilor la nivelul lunii iunie 2010 şi restituirea sumelor reţinute ilegal pensionarilor în 2012.
PDL şi UDMR vor vota împotriva Guvernului
Democrat-liberalii nu vor vota programul de guvernare.
"Deja vorbesc despre "greaua moştenire", şi nici nu s-au instalat încă... Declaraţiile domnului Ponta de câteva zile: guvernul este instalat, greaua moştenire e pe fir... Cum să votezi un astfel de guvern?", a spus Vasile Blaga, preşedintele Senatului.
Nici UDMR nu va vota guvernul, chiar dacă luni dimineaţă a avut loc o întâlnire Ponta-Hunor.
După întâlnire, Hunor a spus că UDMR va vota împotriva Guvernului Ponta.
De la ora 16,00, Cabinetul Ponta va cere Parlamentului votul de învestitură.