Ministerul Sănătăţii propune şase luni de interzicere a exporturilor medicamentelor autohtone
Ministerul Sănătăţii intenţionează să interzică, timp de 6 luni, exporturile pentru substanţele active aflate pe noua listă de medicamente compensate, pentru ca pacienţii să beneficieze la timp de tratamentele prescrise.
Articol de Radio România, 12 Ianuarie 2014, 10:34
Intenţia a fost comunicată reprezentanţilor industriei farmaceutice, la întâlnirea pe care aceştia au avut-o, sâmbătă, cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu şi cu responsabili din acest minister.
Ministrul de resort, Eugen Nicolăescu, a spus că preţurile mici ale medicamentelor autohtone determină exportarea acestora şi a adăugat că, tocmai din acest motiv, se impun măsuri de restricţionare pentru vânzarea în alte ţări, cel puţin în următoarea perioadă.
Ministrul Nicolăescu a mai solicitat reactualizare semestrial în 2014 şi trimestrial în 2015 a listei de medicamente, conform reglementărilor europene, astfel încât pacienţii români să poată beneficia de tratamentele inovatoare de care au nevoie, se arată într-un comunicat de presă.
În document se mai precizează şi intenţia Ministerului Sănătăţii de a înfiinţa în partea a doua a anului o structură de evaluare a tehnologiilor medicale în vederea unei organizări mai eficiente a procesului de revizuire a listei de medicamente compensate.
În ceea ce priveşte calculul diferenţiat al taxei clawback, reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente au propus ca fiecare companie, atât producătorii de medicamente originale, cât şi cei de medicamente generice, să plătească o taxă în funcţie de consumul individual pe care îl determină în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Potrivit comunicatului Ministerului Sănătăţii, părţile au agreat ca în ianuarie să continue discuţiile pe aceste teme, urmând ca, la sfârşitul lunii, să existe o propunere finală agreată referitoare la subiectele puse în discuţie.