Ministerul Sănătăţii primeşte mai mulţi bani în 2012
În proiectul de buget pentru anul viitor, guvernul a aprobat suplimentarea fondurilor pentru instituţiile care au participat la proiecte finanţate din bani europeni.
Articol de Iulian Olescu, 14 Noiembrie 2011, 14:50
Printre ordonatorii de credit care vor primi mai mulţi bani în 2012, conform proiectului de buget, se numără Ministerul Sănătăţii, unde creşterea de 640 de milioane de lei este destinată acoperirii de la bugetul de stat a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din pensii de până la 740 de lei, Ministerul Economiei, la care s-au asigurat sume pentru subvenţionarea dobânzii aferente cardului Kogălniceanu pentru IMM-uri, dar şi pentru finanţarea proiectului pentru închiderea minelor.
De asemenea, la Agenţia Naţională de Integritate şi Curtea de Conturi se vor suplimenta fondurile, întrucât creşte numărul de posturi finanţate de la buget şi au în derulare proiecte finanţate din fonduri europene.
Printre cei care vor primi mai puţini bani se numără MAI, unde a fost redus în acest an numărul de posturi cu 10.000 şi din subordinea căruia a fost scoasă Agenţia Naţională de Cadastru, apoi Ministerul Muncii, care nu mai acordă anumite indemnizaţii prevăzute de lege pentru revoluţionari, sau Ministerul Culturii, de la care s-au tăiat 195,5 milioane de lei din cauză că în 2012 nu se organizează Festivalul "Enescu".
Analistul economic Aurelian Dochia, consideră că proiectul de buget publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor pare unul "optimist".
"Bugetul, în general, pare destul de optimist în ceea ce priveşte veniturile - o creştere semnificativă de 7% a veniturilor, în condiţiile în care creşterea economică va fi numai de aproximativ 2%. În ceea ce priveşte cheltuielile, sunt multe lucruri asupra cărora ar trebui să avem mai multe detalii, după părerea mea. În momentul de faţă, chiar fezabilitatea unor categorii de cheltuieli este neclară. Austeritate, însă unele categorii de cheltuieli cresc într-un mod care naşte semne de întrebare, şi eu cred că ar trebui să avem în detaliu conţinutul acestor cheltuieli, pentru a vedea în ce măsură ele sunt îndreptăţite", susţine Aurelian Dochia.
Proiectul de buget urmează a fi discutat în comisiile parlamentare de specialitate şi, ulterior, supus aprobării plenului legislativului.