Ministerul Sănătăţii pregăteşte taxa pe fast-food şi bere
Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, anunţă că se doreşte reducerea consumului de fast-food şi bere prin introducerea unei taxe.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 17 Mai 2012, 13:20
Noua lege a sănătăţii ar putea introduce taxe pe mâncarea fast-food şi pe bere, a precizat ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi.
El a mai spus că scopul măsurii este de a reduce consumul acestora, adică al unui produs alcoolic şi al unor alimente considerate nesănătoase.
"Berea are alcool. Fast-foodul e o alimentaţie nesănătoasă, care induce morbiditate, şi, sigur, că e justificat, pe de o parte, să reduci consumul de astfel de alimente şi, pe de altă parte, sigur, să şi acoperi cheltuielile induse de morbiditate determinată de boală. eporter: Introducerea taxei pe fast-food a mai fost în atenţia autorităţilor şi în 2011, însă, după mai multe dezbateri contradictorii, a fost amânată pe motiv că este foarte greu de aplicat", a spus Cepoi la lansarea raportului "Venituri şi cheltuieli în sănătate".
Ministrul sănătăţii a afirmat că are în vedere mai multe soluţii pentru creşterea veniturilor în sănătate.
Între acestea se numără o eventuală creştere a contribuţiei pentru sănătate şi menţinerea ei pentru toţi pensionarii, dar aceste opţiuni trebuie analize politic.
De asemenea, se mai propune compensarea asigurării de sănătate gratuită a elevilor şi studenţilor cu transferuri anuale din bugetul de stat.
România cheltuieşte cel mai puţin pentru sănătate
Vasile Cepoi a subliniat că România cheltuieşte cel mai puţin din Europa pentru sănătate, însă modalităţile prin care pot fi atrase mai multe fonduri la buget ţin de decizia politică.
Raportul "Venituri şi cheltuieli în sănătate" arată că România se situează, din punct de vedere al cheltuielilor cu sănătatea, pe ultimul loc, cu un nivel de 5,7% din PIB alocat în 2009.
Finanţarea cheltuielilor în sănătate este realizată în principal din sectorul public şi suplimentar de cel privat.
Nivelul veniturilor bugetare consolidate în România este mult mai redus, comparativ cu media Uniunii Europene.
Veniturile bugetare au înregistrat o medie de 32,6% din PIB în România între 2000-2009, în timp ce în Europa a fost de 44,5% din PIB, se arată în raport.