Ministerul Sănătăţii amână comasarea spitalelor
Ministerul Sănătăţii va finaliza în curând lista spitalelor care vor fi transformate de la 1 aprilie în cămine de bătrâni, a anunţat, joi, ministrul Attila Cseke.
Articol de Alina Dobrinescu, 25 Martie 2011, 10:20
Attila Cseke a precizat că luna viitoare va fi stabilită strategia de clasificare a unităţilor medicale în baza căreia se va întocmi lista celor care urmează a fi comasate.
Potrivit ministrului, această reorganizare este absolut necesară pentru buna funcţionare a sistemului, iar personalul sanitar va putea fi preluat de noile unităţi sau va fi redistribuit.
"Comasările trebuie să aibă loc exact pentru că astăzi avem o reţea spitalicească care nu se încadrează în clase de spitale pe anunmite nivele. Personalul medical şi personalul sanitar mediu şi auxiliar, personalul TESA şi muncitori va putea fi preluat de cămine de bătrâni dacă autorităţile locale decid înfiinţarea acestora. Cei care nu sunt preluaţi sau nu doresc să îşi desfăşoare activitatea în aceste cămine pentru persoane vârstnice vor fi reorientaţi în mod sigur spre alte unităţi sanitare", a afirmat Attila Cseke.
Spitalele vor fi transformate în cămine de la 1 aprilie, conform programului reprofilării unităţilor sanitare, dar comasările vor fi făcute după ce se va analiza clasificarea acestor unităţi, a declarat, joi, ministrul sănătăţii, Cseke Attila.
"În programul reprofilărilor nu se schimbă nimic, spitalele vor fi transformate în cămine începând cu 1 aprilie. Contractul-cadru a fost amânat pentru a se face clasificarea spitalelor, iar aceasta se va realiza până la sfârşitul lunii aprilie", a spus Cseke Attila.
După stabilirea strategiei de clasificare a spitalelor vor fi definitivate şi comasările, a precizat ministrul sănătăţii.
Redistribuirea personalului din unităţile sanitare care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice se va face în trei etape, începând cu data de 4 aprilie şi se va realiza în baza opţiunii personale.
Guvernul României a aprobat în 9 martie, la propunerea Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, un program care vizează dezvoltarea unei reţele de cămine pentru persoane vârstnice, finanţate de la bugetul de stat.
Programul "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice" se adresează, în primul rând, autorităţilor administraţiei publice judeţene şi locale care pot până la 31 martie dacă se înscriu în acest program şi doresc înfiinţarea de cămine pentru persoane vârstnice, prin transformarea a 67 de spitale pe care le au în subordine şi care sunt menţionate în HG 212/2011.