Ministerul Muncii, principalul beneficiar al rectificării bugetare
Rectificarea bugetară aprobată de Guvern aduce bani în plus Ministerelor Muncii, Agriculturii şi Sănătăţii.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 22 Noiembrie 2010, 12:21
Premierul Emil Boc a anunţat după şedinţa de guvern de luni dimineaţa, că Executivul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă rectificarea de buget pentru 2010.
Aceasta vizează asigurarea resurselor financiare până la sfârşitul anului pe cateva componente importante, precum asigurarea plăţii pensiilor şi a altor drepturi sociale, precum drepturile pentru familiile monoparentale, alocaţiile pentru copii sau indemnizaţiile pentru creşterea copiilor.
"Din acest punct de vedere, Ministerul Muncii beneficiază de 987 de milioane de lei pentru a asigura plata până la sfârşitul anului a acestor obligaţii sociale ale statului", a spus premierul.
Totodată, Ministerele Agriculturii şi Sănătăţii au primit bani în plus la rectificarea bugetară.
"Pentru Ministerul Agriculturii am asigurat fondurile necesare pentru derularea fondurilor externe nerambursabile, astfel încât banii de la Uniunea Europeană pe care îi avem să poată fi cheltuiţi şi atraşi cu asigurarea cofinanţării necesare din partea bugetului de stat", a spus premierul.
Pentru sănătate va fi asigurată o subvenţie de 256 de milioane care se vor duce la fondul de sănătate.
Prin rectificarea bugetară se realizează şi o redistribuire a banilor către primării, astfel încât să poată fi asigurate toate resursele financiare pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap.
"Am avut sesizări din ţară că unele primarii nu au fost în situaţia de a-şi putea achita aceste drepturi sociale până la sfârşitul anului şi prin aceasta rectificare de buget, prin această realocare de fonduri, am asigurat plata acestor drepturi legale pentru persoanele cu handicap", amenţionat premierul.
Proiecte pentru infrastructură
Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă derularea unor proiecte importante în materia dezvoltării infrastructurii.
Acestea vizează modernizarea şi asfaltarea a 10.000 de kilometri de drum judeţean şi de interes local, realizarea legăturilor cu drumurile naţionale şi cu sistemul de autostrăzi, astfel încât românii să beneficieze inclusiv în spaţiul rural de drumuri asfaltate.
"Alte proiecte vizează 1.500 de localităţi care vor intra într-un program integrat apă-canal-staţii de epurare, pentru a putea realiza şi pe această componentă modernizarea spaţiului rural românesc, a ad[ugat Emil Boc.
Totodată 50 de lucrări incluse în strategia naţională de luptă împotriva inundaţiilor vor beneficia de finanţare pentru punerea ei în aplicare a stratregiei.