Ministerul Justiţiei trebuie să modifice articolul privind renunţarea la urmărirea penală
Curtea Constituţională a constatat că anumite prevederi din articolul 318 contravin principiului legalităţii, iar Ministerul Justiţiei trebuie să-l modifice.
Articol de Radio România Actualităţi, 21 Ianuarie 2016, 13:18
Ministerul Justiţiei trebuie să modifice prevederile din Codul de Procedură Penală privind cazurile în care procurorul poate renunţa la urmărirea penală şi clasa un dosar, articolul 318 pe care Curtea Constituţională l-a declarat ieri în neconcordanţă cu Legea Fundamentală.
Ministrul Raluca Prună a spus azi că impactul pe care decizia îl are ar putea impune o decizie imediată a Guvernului.
"Trebuie să respectăm deciziile Curţii Constituţionale. Este adevărat că ieri s-a dat o decizie care are un impact major asupra modului în care funcţionează sistemul de justiţie în România şi aştept motivarea grabnică a acestei decizii, astfel încât la Ministerul Justiţiei să putem livra actul legislativ. Sunt obligată prin lege să promovez, nu ştiu dacă o ordonanţă de urgenţă, considerând însă impactul, cred că e posibil să fie ordonantă de urgenţă, am însă obligaţia să pun într-un termen de 45 de zile în acord textul de elege cu decizia Curţii Constituţionale", a spus Raluca Prună.
Ieri, şi Procurorul general Tiberiu Niţu arăta că declararea drept neconstituţională a reglementărilor privind renunţarea la urmărirea penală va avea un impact major asupra procurorilor.
În cursul anului trecut numărul dosarelor soluţionate astfel a fost de peste 134 de mii, cu circa 75 la sută mai mare ca în 2014.
După cum notează reporterul Mădălina Verman, Curtea Constituţională a constatat că anumite prevederi din articol contravin principiului legalităţii, potrivit cărora justiţia se înfăptuieşte în numele legii şi se realizează prin instanţele judecătoreşti stabilite de lege.