Ministerul Justiţiei: Constituţia nu reglementează numirile şefilor de Parchete
Ministerul Justiţiei susţine că nu există niciun text constituţional, care să reglementeze numirea în funcţiile de conducere din Parchete, ceea ce înseamnă că aceasta se face în condiţiile reglementate de lege.
Articol de Radio România, 07 Ianuarie 2013, 19:29
Precizarea vine ca urmare a unei analize, făcută de minister, în legătura cu prevederile constituţionale şi legale privind numirea procurorului general şi a şefului DNA, în urma afirmaţiei preşedintelui Traian Băsescu, de vineri, de la şedinta CSM.
Amintim că preşedintele Traian Băsescu a afirmat că prevederile ca numirile şefilor Parchetului ICCJ şi DNA să se facă de către şeful statului, la propunerea CSM, nu se referă şi la numirea procurorilor în funcţiile de conducere.
"Avem un articol 134 în Constituţia României care spune aşa: 'CSM propune preşedintelui României numirea procurorilor şefi'. Propunerea trebuie să vină la mine de la CSM", a spus Traian Băsescu.
"Textul constituţional nu se referă însă şi la numirea în funcţiile de conducere, aspecte ce ţin de cariera profesională a magistraţilor. Aşadar, legiuitorul nu are constrângeri de rang constituţional în stabilirea soluţiei legislative privind numirea procurorilor în funcţiile de conducere", arată Ministerul Justiţiei, într-o "interpretare corelativă" a prevederilor constituţionale şi legale în vigoare.
Ministerul Justiţiei atrage atenţia că ipoteza, potrivit căreia, şeful statului numeşte judecătorii sau procurorii în toate funcţiile, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, ar conduce la ideea că toate persoanele, numite deja conform altei proceduri, au fost numite cu încălcarea Constitutiei, ceea ce ar duce la vacantarea tuturor acestor posturi şi la reluarea procedurilor, precum si la grave probleme privind actele juridice întocmite de către acestea.
De asemenea, în document, se subliniată că procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei, care răspunde pentru eficienţa parchetelor.
Potrivit analizei Ministerului Justiţiei, interpretarea Articolului 134 din Constituţie nu poate duce la concluzii absurde, care, în substanţa lor, ar însemna, practic, anihilarea independenţei sistemului judiciar şi nesocotirea competenţelor altor instituţii ale statului, informează Radio România Actualităţi.