Ministerul Fondurilor Europene, între Putere şi Opoziţie
În timp ce PDL speră să treacă prin Parlament propunerea de înfiinţare a unui minister al fondurilor europene, opoziţia spune clar că va vota împotrivă.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 19 Septembrie 2011, 14:50
Social-democraţii nu vor vota înfiinţarea ministerului privind fondurile europene şi numirea noului ministru, dacă nu vor fi îndeplinite anumite condiţii.
"Mâine (marţi - n.r.), dacă va fi cazul în şedinţa comună, la votul pentru înfiinţarea unui minister privind fondurile europene, poziţia noastră rămâne neschimbată - sunt trei condiţii pe care le-am prezentat. (...)Probabil că până mâine (marţi - n.r.) nu vor fi în stare cei de la Guvern să îndeplinească aceste condiţii de bun-simţ şi atunci în mod clar nu vom vota pentru înfiinţarea noului minister şi numirea noului ministru", a afirmat Ponta.
Liderul PSD a afirmat că prima condiţie se referă la asumarea răspunderii de către miniştrii neperformanţi.
El a amintit că, în al doilea rând, trebuie menţionate atribuţiile noului minister, pentru că, "dacă faci un minister şi nu-i dai nici o atribuţie, e doar o chestiune de faţadă, de fapt faci un purtător de cuvânt al Guvenul pe fonduri europene şi nu cu adevărat un coordonator".
A treia condiţie este ca absorţia fondurilor europene să nu mai fie "controlată" de partidul de guvernare.
"În al treilea rând aşteptăm în continuare modificările şi legislative şi politice necesare pentru ca absorţia fondurilor europene să nu mai fie cum s-a întâmplat până acum să nu mai fie condiţionată la apartenenţa la un partid de guvernare sau să fie condiţionată, cum s-a întâmplat de multe ori de doamna Udrea de către alţi miniştri - îţi dai semnătura pentru fonduri europene dacă semnezi că treci la UNPR la Gabi Oprea", a menţionat liderul PSD.
Sever Voinescu: Liderii opoziţiei sunt iraţionali
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, este convins că propunerea înfiinţării unui minister al fondurilor europene şi desemnarea fostului consilier Leonard Orban la conducerea acestui minister vor întruni majoritatea cerută de lege.
" Suntem convinşi că, până la urmă, mulţi parlamentari ai opoziţiei înţeleg imperativele interesului naţional, dincolo de opoziţia, să spun, iraţională şi vădit isterică a celor doi lideri socialişti, care resping, de la bun început, absolut orice vine dinspre putere", a spus Sever Voinescu.
Ministerul fondurilor europene, în procedură de urgenţă
Pemierul Emil Boc a trimis Parlamentului propunerea de înfiinţare a unui minister al fondurilor europene, care să fie condus de fostul consilier prezidenţial Leonard Orban.
El a arătat că proiectul de lege privind înfiinţarea ministerului pentru coordonarea absorbţiei fondurilor europene are acordul coaliţiei.
"Există acordul coaliţiei pentru înfiinţarea ministerului afacerilor europene. De asemenea, a fost exprimat acordul coaliţiei ca persoana nominalizată pentru ocuparea funcţiei de ministru al afacerilor europene să fie domnul Leonard Orban. Nu este vorba de un nou guvern. Este vorba doar ca, în temeiul art.85, alin.2 şi 3 din Constituţie, să completăm actuala structură a guvernului cu un nou minister, care, practic, va avea misiunea principală de a coordona procesul de absorbţie a fondurilor europene şi de a gestiona problematica afacerilor europene", a spus Emil Boc.
Premierul a mai precizat că votul Parlamentului va fi dat asupra unui singur minister şi nu asupra întregii echipe a Executivului.