Ministerul Finanţelor Publice împrumută 4,5 miliarde de lei
După ce în 2011 s-a împrumutat de la bănci aproximativ 12 miliarde de euro, anul acesta Ministerul Finanţelor ar avea nevoie de 10 miliarde.
Articol de Liza Diaconu, 05 Ianuarie 2012, 14:38
Ministerul Finanţelor Publice vrea să se împrumute în ianuarie cu aproximativ 4,5 miliarde de euro de la băncile locale prin şase emisiuni de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat.
Joi are loc prima licitaţie de acest fel.
În 2011, Ministerul a luat de la bănci aproape 12 miliarde de euro, iar anul acesta ar avea nevoie de încă zece.
Mai multe ţări europene se împrumută zilele acestea de pe piaţa bancară, iar costurile acesor împrumuturi sunt considerate un prim test pentru evoluţia finanţărilor din acest an.
În 2012 România trebuie să obţină 57 de miliarde de lei şi 2,4 miliarde de euro pentru finanţarea deficitului bugetar şi al serviciului datoriei publice.
Finanţarea deficitului bugetar rămâne o problemă, cu atât mai mult cu cât sunt scadente şi sume mari ale datoriei externe.
Analistul Răzvan Voicanu susţine că principala sursă de împrumut a Ministerului de Finanţe va rămâne piaţa internă.
"Numai dacă ne gândim la faptul că sunt de rostogolit datorii care ajung la scadenţă de peste 12 miliarde de euro şi la acestea se adaugă, desigur, finanţarea deficitului bugetar care, chiar dacă este prevăzut să cadă implică o sumă foarte mare, principala sursă e clar că va rămâne piaţa internă având în vedere cât de tensionată şi de incertă este situaţia pe pieţele externe şi, de asemenea, o altă probabilitate mare este ca în cazul în care România va reuşi totuşi să iasă pe piaţa externă să suporte un cost mai mare", a spus Răzvan Voicanu.
El adaugă că, atât timp cât băncile nu prea găsesc clienţi pentru credite e clar că vor continua să orienteze banii spre Trezoreria Statului,
"E greu de crezut că vom reuşi să vedem o îmbunătăţire a percepţiei de risc nu atât faţă de România, ci faţă de toată regiunea în ansamblu şi, ca atare, probabil că e cazul ca Ministerul Finanţelor să-şi facă socotelile în scenariul unui cost mai mare al finanţării de pe piaţa externă, cum spuneam, în cazul în care va reuşi să iasă din nou pe piaţă. Altminteri, pe piaţa internă situaţia nu ar trebui să fie foarte complicată; atât timp cât băncile nu prea găsesc clienţi pentru credite e clar că vor continua să orienteze banii spre Trezoreria Statului, însă şi aici apare un semn de întrebare pentru că ştim cu câte probleme se confruntă băncile-mamă din zona euro ale filialelor din România şi aici ar putea apărea restricţii în privinţa majorării sau chiar a menţinerii expunerii actuale a băncilor faţă de Ministerul Finanţelor", a spus Răzvan Voican.
Mai buna colectare a taxelor şi impozitelor, deşi reprezintă potenţialul real pentru acoperirea cheltuielilor bugetare, rămâne o dorinţă încă neîmplinită.
"Din păcate, rezultatele fie nu sunt prezentate în mod transparent sau inspirat sau, din păcate, chiar că nu există pentru că la categoria 'Alte venituri' din raportările Ministerului Finanţelor nu apar rezultate impresionante. E clar că aici există un potenţial foarte mare şi rămâne ca odată ce va fi pus în mişcare şi acel departament special din ANAF care ar trebui să verifice averile mari, averile nedeclarate la Fisc, să apară o sursă de venituri semnificativă la buget", a adăugat Răzvan Voican.
Bugetul din acest an se va baza mai mult pe investiţii şi este exclusă accesarea banilor de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, acordul fiind doar o centură de siguranţă, a anunţat ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu.