Ministerul Finanţelor analizează reducerea contribuţiilor pentru angajator
Ministerul Finanţelor analizează reducerea contribuţiilor sociale pentru angajator,dar măsură va fi decisă împreună cu FMI şi Comisia Europeană, a precizat, joi, ministrul de resort, Gheorghe Ialomiţianu, cu ocazia Consiliului Investitorilor Străini.
Articol de Iulian Olescu, 14 Aprilie 2011, 17:18
Gheorghe Ialomiţianu a adăugat că instituţia pe care o conduce nu ia în calcul modificarea cotei unice, deşi există discuţii publice cu privire la o astfel de măsură.
Şeful de la Finanţe a lăsat să se înţeleagă şi că încasările bugetare actuale sunt favorabile reducerii CAS.
Posibilitatea îngheţării temporare a preţurilor la combustibil este o variantă luată în calcul de autorităţi, a reieşit din discuţiile purtate cu prilejul primului bilanţ parţial al aplicării măsurilor de relansare economică propuse la finalul anului trecut de Consiliul Investitorilor Străini din România.
Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a precizat că se aşteaptă o propunere concretă în acest sens, care să nu încalce legislaţia europeană.
"Ieri, în guvern, primul ministru a cerut Consiliului Concurenţei şi Departamentului de Afaceri Europene să vină cu o propunere în acest sens, să nu intrăm în conflict cu directivele Uniunii Europene", a declarat Gheorghe Ialomiţianu.
La rândul său, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini şi în acelaşi timp preşedinte al Petrom, Mariana Gheorghe, a precizat că firma pe care o conduce se va supune deciziei autorităţilor române, însă a atras atenţia asupra faptului că o astfel de măsură va avea consecinţe.
"Îngheţarea preţului este permisă de către legislaţia românească, dar nu există niciun fel de precedent de intervenţie administrativă în preţurile dintr-o economie liberă. Orice astfel de îngheţare va fi temporară şi bineînţeles vor urma consecinţele după perioada expirării respectivei interdicţii", susţine Mariana Gheorghe.
Analiştii economici consideră la rândul lor că o decizie de îngheare a preţurilor la combustibili contravine regulilor economiei de piaţă şi legislaţiei europene şi va avea efecte nedorite pe viitor.