Ministerul Finanţelor:100.000 de bugetari concediaţi, dacă salariile profesorilor sunt majorate
Economia României nu-şi permite în acest moment nicio altă majorare salarială în 2011, peste cea acordată la începutul anului, deoarece ar fi nevoie de surse de finanţare suplimentare.
Articol de Iulian Olescu, 07 Aprilie 2011, 19:06
Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice susţin că aceste surse suplimentare ar trebui să vină fie din majorarea impozitelor, care ar afecta revenirea economiei, fie prin împrumut, care nu este o soluţie logică din punct de vedere economic în actuala conjunctură, fie prin reducerea cheltuielilor de investiţii, care ar avea impact asupra creşterii economice şi a locurilor de muncă.
Secretarul de stat Gheorghe Gherghina spune că, fără majorarea taxelor, o creştere salarială la profesori, conform deciziilor judecătoreşti, ar conduce la disponibilizări pentru menţinerea angajamentelor asumate în faţa instituţiilor financiare internaţionale.
"Cu Comisia Europeană şi cu Fondul Monetar am convenit că în 2011 ne vom închide într-o anvelopă de 39 miliarde lei la care se adaugă acele contribuţii care se plătesc pentru militari. Dacă s-ar pune problema să menţinem anvelopa şi să dăm creşteri numai la profesori ar presupune ca din sectorul bugetar să plece un număr de aproape 100.000 de oameni", susţine Gheorghe Gherghina.
Şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Lazăr, susţine că economia României nu îşi permite în acest moment nicio majorare salarială peste cea acordată la începutul anului.
"Orice majorare salarială sau orice majorare de cheltuială publică trebuie făcută doar pe baza existenţei unei surse de finanţare. În acest moment statul nu poate efectua o majorare a salariilor decât printr-o majorare a veniturilor, fapt ce ar însemna fie o creştere a nivelului impozitelor şi taxelor, fie o creştere a deficitului bugetar", a afirmat Dan Lazăr.
Guvernul intenţionează să achite eşalonat drepturile salariale câştigate în instanţe în perioada 2012-2014, în valoare de 7,5 miliarde de lei, în funcţie şi de modalitatea ce va fi decisă pentru recuperarea integrală a pierderilor rezultate prin reducerea cu 25% din 2010 pentru întregul sector bugetar.