Ministerul Educaţiei lansează în dezbatere publică învăţământul profesional de tip dual
Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică metodologia de organizare şi funcţionare a unei noi forme de învăţământ profesional - cel profesional de tip dual.
Articol de Costin Grigore, 17 August 2016, 19:01
Este o formă de educaţie care ofera absolvenţilor posibilitatea de a intra pe piaţa muncii şi, în acelasi timp, de a continua pregatirea profesionala.
Cadrul legal a fost stabilit printr-o ordonanţă de urgenţă care a modificat Legea învăţământului la sfârşitul lui 2014, dar până acum nu a existat metodologia de organizare.
Învăţământul de tip dual va fi al treilea tip de învăţământ profesional şi ar urma să funcţioneze din această toamnă.
Se organizează după terminarea celor zece clase obligatorii, faţă de cel profesional de doi sau trei ani care începe la sfârşitul clasei a VIII-a sau a IX-a.
Este diferit faţă de formele tradiţionale şi pentru că se organizează numai la cererea agenţilor economici.
Astfel, începând cu anul şcolar 2017-2018, cifra de şcolarizare pentru învăţământul profesional de tip dual se va stabili anual pe baza solicitărilor operatorilor economici.
Angajatorul trebuie să asigure formarea practică, la locul de muncă, 3-4 zile pe săptămână, în timp ce şcolile urmează să se ocupe de formarea teoretică, o zi sau două de studiu pe săptămână.
Schemele orare de funcţionare se stabilesc la nivelul unităţii de învăţământ, în funcţie de posibilităţile de organizare a practicii la operatorul economic, mai prevede proiectul de metodologie publicat pe site-ul ministerului.