Ministerul Educaţiei anunţă decontarea abonamentelor cadrelor didactice şi auxiliare
Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu a declarat că prin hotărârea de guvern prin care se stabileşte noua metodologie de decontare a navetei pentru cadrele didactice se face o reparaţie.
Articol de Radio România, 10 Mai 2015, 16:13
Sorin Mihai Câmpeanu a mai spus, duminică, într-o conferinţă de presă, că se dă astfel şi un răspuns la solicitarea sindicatelor din învăţământ.
"Aceste norme metodologice nu constituie altceva decât o reparaţie a prevederilor Legii 1, prin care s-au restrâns drepturile cadrelor didactice, drepturi pe care le-au avut încă din anul 1997 prin Legea 128, statutul personal didactic. Aceste norme metodologice nu plafonează cuantumul abonamentelor", a spus ministrul Educaţiei
Mai mult, ministrul a subliniat că, potrivit acestor norme, nu există un plafon al sumei de decont.
"Se deconteză integral la valoarea abonamentelor transportul auto, feroviar sau naval. Mai mult decât atât, aceste norme metodologice repară dreptul cadrelor didactice de a-şi deconta transportul cu autoturismul proprietate personală, în cazul în care doresc acest lucru" a completat acesta.
Ministrul Educaţiei a precizat că aproximativ 65.000 de cadre didactice şi auxiliare, majoritatea din mediul rural, sunt beneficiarii acestor norme.
Declaraţia ministrului Educaţiei vine, după ce, sâmbătă, vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a susţinut că recenta hotărâre a Guvernului Ponta privind modificarea metodologiei de decontare a abonamentelor pentru cadrele didactice navetiste ar pune 65.000 de profesori în imposibilitatea de a-şi ţine orele.
Într-un comunicat dat publicităţii a explicat că acesta ar fi efectul deciziei executivului, ca plata acestor abonamente să le revină autorităţilor locale.
Proiectul Legii educaţiei, în dezbatere publică
La aceeaşi conferinţă de presă, ministrul Educaţiei a mai anunţat că noul proiect de lege a educaţiei va fi lansat luna viitoare în dezbatere publică.
Unul dintre principalele aspecte care vor fi supuse dezbaterii este dacă noul cadru legislativ va fi format dintr-un singur document, care să reglementeze toate palierele de învăţământ, sau de legi separate pentru preuniversitar, universitar şi un statut al personalului didactic.
Un alt punct important în dezbatere va fi admiterea la liceu, a mai spus ministrul Sorin Câmpeanu.