Ministerul Educaţiei, acuzat de încălcarea legii în cazul UMF
După adoptarea Hotărârii de Guvern, privind înfiinţarea unei facultăţi maghiare în cadrul UMF, sindicatul universităţii a anunţat că va acţiona în instanţă Ministerul Educaţiei, pentru încalcarea prevederilor Legii transparenţei decizionale.
Articol de Raul Matiş, 27 Martie 2012, 14:32
Reprezentantul Sindicatului din UMF Târgu-Mureş, Florin Buicu, susţine că organizaţia pe care o reprezintă şi Liga Studenţilor au depus, săptămâna trecută, la cabinetul ministrului Educaţiei, un document prin care solicitau dezbaterea publică a proiectului de lege.
"Solicitarea noastră a fost înregistrată la cabinetul ministrului Educaţiei cu numărul 8980/2012. Ministerul Educaţiei a încălcat prevederile Legii 52, care prevede ca dezbaterea publică să dureze 30 de zile. Vom acţiona în judecată HG, pe nerespectarea Legii transparenţei decizionale în administraţia publică", a spus Florin Buicu.
Potrivit acestuia, în Carta neacceptată de Ministerul Educaţiei, Senatul UMF Târgu-Mureş a propus înfiinţarea de linii cu predare în limba maghiară în cadrul departamentelor existente, adică erau prevăzute trei facultăţi - Medicină, Farmacie şi Stomatologie - iar la Facultatea de Medicină erau prevăzute cinci departamente, printre care şi departament în limba maghiară.
"Conducerea Universităţii şi Senatul Universităţii au propus linii de predare în limba maghiară în cadrul departamentelor, însă Ministerul Educaţiei nu le-a aprobat", a precizat Florin Buicu.
Cornel Brişcaru: Primarul municipiului să-şi dea demisia
Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, secretarul executiv al PSD Mureş, Cornel Brişcaru a solicitat demisia primarului municipiului, Dorin Florea, care este şi vicepreşedintele naţional al PDL, în cazul în care proiectul de Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea unei Facultăţi de Medicină şi Farmacie cu predare în limba maghiară în cadrul UMF Târgu-Mureş va fi aprobat de către Executiv.
Brişcaru susţine că Dorin Florea, ca vicepreşedinte naţional al PDL, a fost de acord, prin votul său, cu rămânerea UDMR la guvernare, în schimbul condiţiilor impuse de formaţiunea condusă de Kelemen Hunor pentru a rămâne în Guvernul Ungureanu, printre care şi problema UMF Târgu-Mureş.
Secretarul executiv al PSD Mureş a subliniat că, în calitate de primar al municipiului Târgu-Mureş şi fost absolvent al UMF Târgu-Mureş, Dorin Florea ar fi trebuit să se opună acestei înţelegeri politice.
Brişcaru a adăugat că adoptarea proiectului de Hotărâre de Guvern cu privire la UMF Târgu-Mureş este atât un eşec politic al lui Dorin Florea, dar şi un eşec al administraţiei Florea, care a fost de acord cu producerea unui rău iremediabil pentru comunitatea din Târgu-Mureş şi din judeţul Mureş.
Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern, în cazul UMF
Guvernul a aprobat, marţi, înfiinţarea unei facultăţi de predare în limba maghiară, la Universitatea de Medicină şi Farmacie, din Târgu-Mureş, aşa cum a solicitat UDMR.
UDMR a cerut în coaliţia de guvernare creearea unei facultăţi în limba maghiară, Ministerul Educaţiei lansând, pe 13 martie, în dezbatere publică, un proiect de HG în acest sens.
UDMR a ameninţat chiar cu ieşirea de la guvernare în cazul în care nu se va înfiinţa o linie cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu-Mureş.