Ministerul Economiei continuă privatizarea Cupru Min
Procedura de privatizare a Cupru Min s-a reluat, după ce ministrul Economiei anunțase că privatizarea a eșuat din cauza neînțelegerilor dintre statul român și compania Roman Copper.
Articol de Radio România, 18 Aprilie 2012, 09:43
Ministerul Economiei continuă procedura de privatizare a societăţii Cupru Min.
Reprezentanţii Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie s-au întâlnit cu cei ai companiei Roman Copper, în urma solicitării firmei canadiene.
Luna trecută, compania Roman Copper a câştigat licitaţia pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la societatea Cupru Min S.A. Abrud, pentru suma de peste 200 de milioane euro.
Neînţelegerile între statul român şi companie ar fi apărut din cauza unor clauze contractuale.
Privatizarea Cupru Min este prevăzută în Scrisoarea de Intenţie a Acordului Stand-By, de tip preventiv, dintre România şi Fondul Monetar Internaţional, termenul de realizare fiind finalul acestei lunii.
Prima încercare de privatizare, eșuată
Ministrul economiei Lucian Bode anunța, pe 7 aprilie, că Roman Copper, compania canadiană care ar fi trebuit să cumpere Cupru Min, a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu în valoare de 32-33 de milioane de euro şi astfel negocierile au eşuat.
De asemenea, firma canadiană a respins şi publicarea domeniului documentului de privatizare.
Practic, ministrul Lucian Bode a spus că a cerut transparenţă totală din partea canadienilor a contractului şi publicarea lui imediată.
"Roman Copper nu a aderat la aceste condiţii. Ministerul Economiei va analiza situaţia creată şi suntem pregătiţi să reluăm privatizarea", a spus Bode.
El a precizat că aceste contract de privatizare trebuia încheiat până vineri, 6 aprilie, ora 24.00.
Vineri seara, premierul Mihai Răzvan Ungureanu afirma că speră ca negocierile să se încheie "cu bine", menţionând în acelaşi timp că "statul are clauze la care nu va renunţa cu niciun chip".
Privatizarea companiei Cupru Min, care deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României, a fost caracterizată recent de către premierul Ungureanu drept efectul credibilităţii Guvernului şi al "febrei unei frenezii economice".