Ministerul Economiei a ajuns la un consens cu minerii
Reprezentanţii Ministerului Economiei au ajuns la un acord cu liderii de sindicat din Valea Jiului, urmând ca detaliile să fie făcute publice luni, 12 martie.
Articol de Ilie Pintea, 10 Martie 2012, 12:55
În urma rezultatului pozitiv cu care s-au soldat negocierile de vineri seara, dintre liderii sindicali şi reprezentanţii Ministerului Economiei, sindicaliştii din Valea Jiului au decis încetarea protestului.
Liderii sindicali au declarat că soluţiile financiare găsite de mineri şi de Ministerul Economiei pentru creşterea sporului de periculozitate acordat celor care lucrează în subteran în Valea Jiului nu depăşesc bugetul Companiei Naţionale a Huilei.
"Am ajuns să rezolvăm sau cel puţin să detensionăm situaţia într-o formulă care să nu depăşească bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei. S-au găsit soluţii în interiorul acestora", a declarat liderul minerilor, Petre Nica.
La rândul lor, reprezentanţii ministerului au precizat că detaliile înţelegerii vor fi făcute publice luni, după validarea lor, prin decizii ale conducerii Companiei Naţionale a Huilei.
"Reprezentanţii Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri au ajuns la un consens cu liderii de sindicat din Valea Jiului, urmând ca detaliile să fie făcute publice luni, 12 martie, după ce acestea vor fi validate prin decizii legale ale conducerii CNH şi Sindicatului "Muntele"", a afirmat Cerasela Pătrăşcanu, şefa biroului de presă a Ministerului Economiei.
Imediat după ce responsabilii de la guvern au acceptat să le indexeze sporul de pericol cu 100 de lei, sindicatele au cerut administraţiei Companiei Naţionale a Huilei să aprobe un program de lucru normal pentru acest sfârşit de săptămână, având în vedere producţia care trebuie recuperată.
Tiberiu Cozma, preşedintele Sindicatului Liber de la Mina Lonea, a declarat că ortacii s-au întors în subteran încă de vineri noaptea.
În cele cinci zile de grevă generală, ortacii ar fi trebuit să livreze în sistemul energetic naţional 40.000 de tone de cărbune către termocentralele de la Mintia şi Paroşeni, aceasta din urmă fiind în pericol de a întrerupe funcţionarea dacă greva ar fi continuat.
Protestele din Valea Jiului au început luni la Mina Lonea şi au strâns în faţa Companiei Naţionale a Huilei peste 5000 de mineri.
Marşurile lor de protest din Petroşani au culminat joi cu blocarea Defileului Jiului timp de patru ore, singura lor revendicare, soluţionată în cele din urmă, fiind indexarea sporului de pericol pentru munca în subteran după creşterea salariului minim pe economie.