Ministerul de Externe a lansat site-ul votului prin corespondenţă
Ministerul de Externe a lansat, luni, o pagină de internet pe care pot fi găsite informaţii despre votul prin corespondenţă. Foto:Agerpres
Articol de Simona Mihăescu, 10 Mai 2011, 12:37
Metoda alternativă de exercitare a dreptului de vot ar putea fi folosită în viitor de românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a explicat care este importanţa acestui nou sistem de vot.
"Cred că dreptul constituţional sacru de a-ţi exercita opţiunea politică trebuie facilitat pentru toţi conaţionalii noştri şi consider că promovarea lui este un enorm progres pentru coeziunea naţională, pentru demnitatea naţională şi până la urmă, pentru ceea ce urmează să alegem în următorii ani", a susţinut Baconschi.
El a mai precizat că legea încă nu prevede votul prin corespondenţă, însă un proiect de act normativ pe această temă ar putea fi introdus săptămâna aceasta, pe ordinea de zi, a guvernului şi apoi trimis Parlamentului.
Proiectul de lege privind votul prin corespondenţă pentru românii din străinătate, realizat de Ministerul de Externe, are, în prezent, toate avizele necesare şi ar putea fi adoptat în această toamnă.
Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă privind introducerea votului prin corespondenţă pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate.
Potrivit proiectului, cetăţenii români cu drept de vot cu domiciliu în străinătate în momentul unei consultări electorale ar urma să poată opta pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă.
Actul normativ a fost inițiat de senatori şi deputaţi PDL, printre care Mircea Andrei, Petru Başa, Vasile Blaga, Orest Onofrei, Cristian Rădulescu, Sulfina Barbu, Cornel Ştirbeţ şi Raluca Turcan.
Ministerul de Externe a lansat, luni, o pagină de internet pe care pot fi găsite informaţii despre votul prin corespondenţă.
Foto:Agerpres
-http://votprincorespondenta.mae.ro
"Vom integra şi observaţiile de ultimă oră din partea altor ministere, dacă ele vor fi formulate", a mai spus Baconschi.
El a mai spus că speră ca toate partidele să susţină această lege, pe care o consideră un progres al democraţiei româneşti.
"Mi se pare normal ca toate partidele politice democratice, indiferent de orientarea lor, să sprijine această lege, să o salute ca pe un progres al democraţiei româneşti, ca pe un instrument de consolidare a ideii de naţiune şi, în acelaşi timp, ca pe o pârghie pentru aprofundarea a ceea ce numesc patriotism constituţional (...) Îmi menţin încrederea că facem în acest fel un demers justificat, legitim, că venim în întâmpinarea unei aşteptări considerabile şi că vom reuşi în acest fel să îmbunătăţim funcţionarea democraţiei în România, a mai spus Teodor Baconschi.
La evenimentul de lansare a site-ului de prezentare a acestei iniţiative legislative -http://votprincorespondenta.mae.ro/, Baconschi a insistat pe ideea conform căreia, introducerii acestui sistem de vot va duce la costuri minime, mai mult -spune acesta -, se vor face economii.
"Chiar vom face nişte economii destul de serioase pentru că ce plăteşte alegătorul e doar timbrul pentru plicul trimis la misiune. În rest, costurile scad pentru că, până acum, ceea ce făceau misiunile româneşti era să organizeze secţii de votare în ambasade şi consulate sau în diverse alte aglomerări româneşti. Toate acestea presupuneau deplasarea unor oameni cu diurnă, eventual cu plata unor acomodări la hotel, o serie întreagă de cheltuieli de papetărie, de consumabile, plata deplasării până în oraşul respectiv a membrilor comisiei. Deci cheltuieli fizice, materiale, care în acest fel se vor diminua proporţional", a susţinut şeful diplomaţiei.