Ministerul Agriculturii: Produsele româneşti, bune pentru consum
Ministerul Agriculturii şi producătorii din industria alimentară dau asigurări că produsele româneşti care există pe rafturi în magazine sunt bune pentru consum.
Articol de Radio România, 20 Martie 2013, 18:38
După o întâlnire de urgenţă la sediul Ministerului Agriculturii, atât Ministerul, cât şi producătorii din industria alimentară, au convenit să demareze campanii de promovare şi susţinere a produselor româneşti, pe fondul scandalului laptelui contaminat cu aflatoxină şi al produselor din carne etichetate greşit sau care conţin anumite substanţe peste limita admisă.
Procesatorii şi producătorii susţin că vânzările au scăzut în ultima perioadă, dar ministrul agriculturii, Daniel Constantin, le-a spus că principala preocupare a autorităţilor este să îi susţină.
Ministrul Daniel Constantin, după întâlnirea de la Guvern şi cea cu producătorii şi procesatorii, a declarat că va lua măsuri împotriva celor care au favorizat scandalul produselor din industria alimentară.
"Există foarte multe interese cu privire la evaziunea fiscală care există, în special, nu mai vorbesc de carne, vorbesc de legume, fructe, care probabil că este deranjată de acţiunile pe care le întreprindem, în special ANSVSA-ul. Vom lua toate măsurile necesare, astfel încât să ne asigurăm că nu există persoane care favorizează astfel de lucruri în ANSVSA sau în orice instituţie a statului", a declarat ministrul.
Dragoş Frumosu: Laptele este bun de consum
Pe de altă parte, producătorii au precizat că trebuie să fie o mai mare răspundere faţă de consumatori.
Preşedintele Federaţiei Naţionale ProAgro, Alexandru Jurconi, a subliniat că "această isterie colectivă pe care o tot consumăm de câteva săptămâni" aduce mari prejudicii fermierilor şi procesatorilor.
"Trebuie să avem responsabilitate publică în legătură cu declaraţiile pe care le facem, cu atitudinea pe care o avem faţă de industrie, faţă de fermieri, dar, în primul rând, faţă de consumatorul derutat de astăzi. Această isterie colectivă pe care o tot consumăm de câteva săptămâni ne aduce mari prejudicii, atât nouă, fermierilor şi procesatorilor, dar şi consumatorului, consumatorul care, la rându-i, este angajatul nostru", a spus Jurconi.
Reprezentantul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, a precizat că aceste întâlniri dintre producător, procesator şi autorităţi vor continua, cerând autorităţilor ca cei responsabili să fie traşi la răspundere.
"Am cerut preşedintelui interimar de la ANSVSA să ia poziţie vizavi de toţi cei care au declanşat acest război împotriva industriei alimentare româneşti. Laptele este bun de consum", a subliniat Frumosu.
Joi, ANSVSA-ul va face public rezultatele finale în urma prelevării de probe în scandalul laptelui contaminat cu aflatoxină.