Ministerul Agriculturii caută măsuri pentru sprijinirea producătorilor de lapte
Ministrul Agriculturii are în vedere măsuri pentru fermierii din România, pentru a reduce impactul eliminării cotelor de lapte ale ţărilor comunitare.
Articol de Radio România, 25 Septembrie 2013, 09:37
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, dă asigurări că ministerul pe care îl conduce are în vedere măsuri care să-i sprijine pe producătorii de lapte, în perspectiva eliminării, din 2015, a cotelor pentru lapte ale ţărilor comunitare.
"Din punct de vedere al Ministerului Agriculturii, ne gândim chiar şi la dincolo de formele pe care le avem la dispoziţie şi pe care le-am agreat în această perioadă, acelea de a acorda ajutoare naţionale de tranziţie care să fie orecum legate de ceea ce înseamnă producţie, deci de cantitatea livrată de lapte, ne gândim şi la forme cum ar fi ajutoare cuplate de producţie, acestea fiind permise într-un cuantum de 13% din pachetul financiar alocat fiecărui stat membru. Deci gândim tot mai multe măsuri astfel încât să putem să ajutăm 2013 - 2014, fermierii în România de impactul pe care îl va avea eliminarea cotelor de lapte", a spus aniel Constantin.
Potrivit corespondentului RRA, Sorin Croitorescu, ministrul Daniel Constantin a participat, la Bruxelles, la o conferinţă pe tema evoluţiei sectorului produselor lactate după anul 2015.
Dezbaterea a fost iniţiată de comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
Cotele de lapte, eliminate din 2015
Eliminarea cotelor de lapte pentru ţările Uniunii Europene din 2015 va aduce unele schimbări în acest sector, în condiţiile în care sistemul funcţiona de 25 de ani.
El e folosit de Uniunea Europeană pentru limitarea producţiei de lapte şi a produselor lactate.
Aşadar, sistemul a fost introdus în 1984.
Impactul a constat în eliminarea aproape completă a stocurilor suplimentare, creşterea preţurilor pe pieţele mondiale, creşterea preţurilor interne pentru fermierii din Uniunea Europeană, dar a adus reduceri semnificative ale cheltuielilor pentru lapte.
În ţara noastră au existat puncte de vedere potrivit cărora peste 800.000 de mici fermieri riscă să dispară imediat după eliminarea cotelor de lapte, din 2015.
Dar comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloş, spune că măsura este cunoscută de mai bine de cinci ani şi că din datele care există la ora actuală piaţa internaţională a lactatelor este în creştere.
Deci, teoretic, ar putea exista o capacitate de absorbţie a acestei producţii.