Minerii protestatari, primiţi la discuţii
Reprezentanţi ai minerilor din Oltenia discută la această oră la Guvern cu vicepremierul Costin Grigore Borc.
Articol de Bogdan Isopescu, 18 Aprilie 2016, 11:32
UPDATE ora 13.00 La Guvern cotinuă şi la această oră negocierile dintre reprezentanţi ai minerilor din Oltenia şi vicepremierul Costin Grigore Borc.
El i-a asigurat încă de la începutul discuţiilor că nu se pune problema închiderii activităţilor de minerit.
Ministrul Economiei a mai spus că situaţia Complexului Energetic Oltenia a devenit atât de gravă din cauză că problemele sale au fost ignorate timp de aproape zece ani.
"Aceste probleme sunt nişte probleme foarte vechi, sunt nişte probleme pe care din nefericire guverne succesive le-au neglijat, au profitat şi politic, şi economic. Acesta este adevărul şi să vă asigur încă de la început ca să stabilim terenul de discuţie că nici nu se poate pune problema, şi o spun nu numai ca ministru, dar şi ca energetician, să se închidă vreodată ceva. Nici nu discut asta, de lignit, nici nu se poate concepe aşa ceva", a spus Borc.
În faţa Guvernului sunt aproape 300 de sindicalişti de la Complexul Energetic Oltenia, care au venit la Bucureşti, unii dintre ei pe jos, pentru salvarea locurilor de muncă.
Redactorul RRA a transmis de la faţa locului:
"Protestatarii aşteaptă rezultatul discuţiilor de la Guvern şi în timpul acesta s-au întins pe iarbă, printre copiii care profită de "Şcoala altfel". Este şi normal, pentru că este cald şi unii dintre ei au mers 320 km pe jos. Dacă ar fi să rezum nemulţumirile lor, asta s-ar face în felul următor: când nu funcţionează centralele eoliene sau fotovoltaice, Complexul Termo din Oltenia merge la putere maximă, furnizând aproape 40% din energia din România. Când bate vântul, este soare şi este secetă, merg toate regenerabilele, iar minerii şi energeticienii din Termo sunt ameninţaţi cu concedierile. Stăteam de vorbă cu protestatarii şi îmi dădeau un exemplu: pe utilajele de extracţie ar trebui să lucreze echipe de 7 oameni, acum sunt 4 şi hotărârea Guvernului i-ar lăsa în 3. De aici şi nemulţumirile, pentru că, afirmă ei, Termo furnizează energie de care România are nevoie pentru că nu poate să depindă de starea meteo dacă bate sau nu vântul. O altă problemă o constituie certificatele verzi. Protestatarii spun că nu este normal ca românii să plătească certificate verzi pentru ca mai apoi energia verde ieftină să fie exportată. În fine, a treia problemă o constituie diferenţa dintre preţul de producţie în Complexul Oltenia şi preţul pe care îl achită consumatorul; acest preţ este de patru ori mai mare, iar minerii spun că cineva profită, în speţă "băieţii deştepţi" din energie".
În piaţa Victoria sunt aproape 300 de sindicalişti de la Complexul Energetic Oltenia.
Ei sunt nemulţumiţi de reducerea salariilor şi că încă 2000 de oameni ar urma să fie concediaţi pană în vară. Protestatarii mai cer să fie schimbate reglementările privind energia regenerabila, a explicat pentru RRA,
Dumitru Parvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine -Energie.
"Noi, ca şi popor, şi firmele din România plătesc acele certificate verzi pentru energie regenerabilă. Iar acea energie, cu toate că e subvenţionată ,merge în mare parte la export, ceea ce e inacceptabil."
O parte dintre potestatarii aflaţi în faţa Guvernului au venit pe jos de la Rovinari.
Timp de o săptămană ei au parcurs aproape 350 de kilometri într-un marş prin care doreau să atragă atenţia că mineritul din Oltenia merită să fie salvat.