Mii de migranţi au încercat să forţeze graniţa dintre Turcia şi Grecia
Mii de migranţi au sosit la frontiera Greciei cu Turcia în regiunea Evros, dar şi în insulele elene situate aproape de coastele turceşti, după ce Turcia a decis să nu-i mai oprească pe refugiaţii sirieni să ajungă în Europa.
Articol de Michaela Lamprinidou, Grecia, 01 Martie 2020, 14:39
Mii de migranţi au încercat să forţeze din nou, astăzi, graniţa dintre Turcia şi Grecia, în condiţiile în care Ankara anunţa în urmă cu câteva zile că, pe fondul situaţiei din Idllib, le va permite refugiaţilor sirieni, aflaţi pe teritoriul său, să se îndrepte către Uniunea
Mii de migranţi au sosit şi astăzi la frontiera Greciei cu Turcia în regiunea Evros, dar şi în insulele elene situate aproape de coastele turceşti, după ce joi Turcia a decis să nu-i mai oprească pe refugiaţii sirieni să ajungă în Europa, pe pământ sau pe mare.
Autorităţile elene s-au aflat în faţa unei situaţii dificile, în condiţiile în care graniţele au fost luate cu asalt. Mulţi migranţi declarau că au primit SMS prin care erau anunţaţi în limba lor că graniţa cu Grecia este deschisă, fiindu-le puse la dispoziţie mijloace de transport.
Guvernul de la Atena a convocat ieri o şedinţă de urgenţă pentru a lua în discuţie problema migranţilor, iar ministru apărării, Nikos Panagiotopoulos, se află astăzi în regiunea Evros, la graniţa cu Turcia, şi a declarat că armata a respins ieri peste 9.500 de tentative de trecere a frontierei şi toate au fost gestionate cu succes.
Totuşi, în insula Evros au ajuns în cursul nopţii 220 de migranţi şi de dimineaţă alţi 54, după ce garda de coastă a Turciei a refuzat să coopereze cu autorităţile marine elene.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că urmăreşte îndeaproape şi cu îngrijorare situaţia la frontiera exteră a Uniunii Europene cu Turcia, dând asigurări că Grecia şi Bulgaria, care se confruntă cu acest val de migranţi, din Turcia, au întregul sprijin al Uniunii Europene.