Mii de angajați din Educație au protestat în stradă
Pe fondul protestelor a avut loc o nouă discuţie între reprezentanţii angajaţilor şi miniştrii Muncii şi Educaţiei, în cadrul căreia au fost prezentate din nou revendicările salariaţilor
Articol de Radiojurnal, 29 Mai 2023, 17:57
Mii de angajaţi din Educaţie au ieşit şi astăzi în stradă pentru a protesta, în timp ce greva generală din învăţământul preuniversitar a intrat în cea de-a doua săptămână.
La Focşani, Galaţi, Braşov, Timişoara, Reşiţa, Iaşi sau Baia Mare, cadre didactice şi personal nedidactic şi-au exprimat din nou public nemulţumirile care au dus la oprirea activităţii.
Mâine, la Bucureşti este anunţat un nou miting, cu marş de protest, iar liderii principalelor federaţii sindicale i-au solicitat preşedintelui României o întâlnire pentru a media acest conflict de muncă.
În urmă cu puţin timp s-a încheiat o nouă discuţie între reprezentanţii angajaţilor şi miniştrii Muncii şi Educaţiei, în cadrul căreia au fost prezentate din nou revendicările salariaţilor, dar şi o nouă variantă de lucru, după cum a precizat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.
Simion Hăncescu: Găsirea unei soluţii în aşa fel încât să se acorde o majorare salarială până la finalul anului şi, cel mai important lucru, să ni se garanteze printr-un act normativ că în legea salarizării, profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie. Şi, ca variantă, legat de creşterea salariului până la finalul anului, ne-am propus să se aplice Articolul 12 din Legea 153, mai concret, coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, cât e salariul minim pe economie şi nu cu 2.500, cât este acum. A rămas ca ministrul muncii să prezinte primului ministru sau celor din coaliţie această propunere şi s-o analizeze. Dar, deocamdată, nu avem nimic concret. Aşteptăm cât mai repede din partea Guvernului un semnal. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI).